Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν ο κ. Αλέξης Δαυίδ, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ, και ο κ. Ξενοφών Λιαπάκης, CIO της Interamerican και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Hellenic CIO Forum.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι κ. Brad Hathaway, Regional Leader Information Management - South East Europe της SAS και Γιώργος Κώτσαλος, CEO του Ομίλου Interamerican.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το CIO Forum είναι τα εξής:
Tα big data απασχολούν ήδη τις επιχειρήσεις και τις Διευθύνσεις Πληροφορικής τους, αλλά το πρώτο συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι πριν ξεκινήσουμε να αναζητούμε την πιο κατάλληλη, για την επιχείρηση μας, λύση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη η επιχειρηματική ανάγκη καθώς και το τι αναμένουμε από την υλοποίησή της.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις αλλαγές που θα επιφέρει μια τέτοια υλοποίηση, δεδομένου ότι επιδρά άμεσα στη δομή της πληροφορικής ( IT organization), με την δημιουργία νέων IT functions όπως storage, BI, data management, predictive analytics, data visualization, που απαιτούν δεξιότητες και χρόνο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι ανεξαρτήτως του ορισμού που θα προσδώσει κάποιος στα big data, οι σημαντικότερες έννοιες που συνθέτουν αυτό τον ορισμό ξεκινούν από V, όπως volume: μεγάλοι όγκοι δεδομένων και πιο περίπλοκοι, velocity: ανάγκη για μεγάλες ταχύτητες επεξεργασίας, variety: νέοι τύποι δεδομένων όπως: images, videos, sounds ακόμη και τρισδιάστατα αντικείμενα και σίγουρα veracity: για την πιστότητα και ποιότητα των δεδομένων.
Καλούμαστε να επιλέξουμε την πιο αποτελεσματική από πλευράς κόστους λύση με στόχο την αξιοποίηση της πληροφορίας που θα οδηγεί στην έγκαιρη και όσο το δυνατό πιο σωστή λήψη αποφάσεων, δίνοντας το μεγαλύτερο δυνατόν value στην επιχείρηση (μια ακόμη έννοια που ξεκινά από V).
Είναι κοινή αναγνώριση και διαπίστωση όλων ότι η πληροφορία αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα assets της εταιρίας, η αξιοποίηση της οποίας, προσθέτει το απαραίτητο σε αυτήν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που την διαφοροποιεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η έγκαιρη αναγνώριση τάσεων – ενδείξεων – συμπεριφορών κάνει την εταιρία leader των εξελίξεων και όχι απλά follower.
Αξιόπιστες τεχνικές λύσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους μεγαλύτερους vendors που μετείχαν στο panel, ήδη υπάρχουν και εξελίσσονται και είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο των big data και στην Ελλάδα ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης.
Σίγουρα πάντως θα πρέπει να δούμε και να διαχειριστούμε τα big data, αλλά και τα data γενικότερα, από την οπτική γωνία που τα αναγνώρισαν και τα χαρτογράφησαν στο World Economic Forum, όπου συγκεκριμένα τονίσθηκε πώς «PersonaldataisthenewoiloftheInternetandthenewcurrencyofthedigitalworld» (Τα προσωπικά δεδομένα είναι η νέα «τροφή» για το Διαδίκτυο και η νέα αξία για τον ψηφιακό κόσμο) MeglenaKuneva, EuropeanConsumerCommissioner, και «http://www.weforum.org/reports/big-data-big-impact-new-possibilities-international-development">BigData, BigImpact, declareddataanewclassofeconomicasset, likecurrencyorgold» (Μεγάλα δεδομένα, μεγάλος αντίκτυπος, αναγνωρίζοντας τα δεδομένα σαν ένα νέο περιουσιακό στοιχείο, όπως είναι το νόμισμα ή ο χρυσός).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr