Εντυπωσιακή ήταν η επίδοση της Πειραιώς, αφού έκλεισε στα 0,3410 ευρώ με κέρδη 9,65%, και τον όγκο της να ξεπερνά τα 9,16 εκατ. Η Eurobank έκλεισε με κέρδη 8,32% στα 0,6510 ευρώ, η Εθνική στα 1,42 ευρώ και στο +7,58% και η Alpha Bank στα 1,37 ευρώ και στο +6,56%. Ανεπηρέαστη έμεινε από την πρωινή υποβάθμιση της Κύπρου, η Τρ. Κύπρου, κλείνοντας με κέρδη 6,56% στα 0,26 ευρώ, ωστόσο η Λαϊκή έμεινε αμετάβλητη στα 0,044 ευρώ με τον όγκο να φτάνει στα 12,4 εκατ. τεμάχια. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε στο +7% και στις 233,36 μονάδες.
Ωστόσο, την άνοδο δεν ακολούθησαν δεικτοβαρείς τίτλοι, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 3,01% στα 5,16 ευρώ και τον ΟΠΑΠ να κλείνει στο -0,18% και στα 5,50 ευρώ, ενώ και ο Τιτάνας βρέθηκε στο -2,05% και στα 12,90 ευρώ.
Στα ταμεία εισρέουν σταδιακά τα χρήματα από τη δόση, γεγονός που έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για την πορεία της ανάκαμψεις. Σήμερα, μάλιστα, τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών περίπου 7 δισ. ευρώ, από το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξελίσσεται, αν και με αργούς ρυθμούς, ώστε να επανέλθει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στα φυσιολογικά επίπεδα.
Κατά τα άλλα, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η S&P θα επανέλθει και μάλιστα λίαν συντόμως με καλύτερη αξιολόγηση για τις ελληνικές τράπεζες. Η Standard and Poor's δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, όπως έκανε για την Ελλάδα προ δύο ημερών. Ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί το «CCC» για τις Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με το οutlook να παραμένει αρνητικό. Στην αναφορά της, η S&P τονίζει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους στο πιστωτικό προφίλ τους, παρά τις ενδείξεις εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία που έρχονται από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Την ίδια ώρα, ως θετική εξέλιξη ελήφθη και το γεγονός ότι το φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι οσονούπω και η μεγάλη υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τρόικα εκπληρωθεί.
Stress tests;
Ο χρόνος που θα επανέλθει ο αμερικανικός οίκος συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και με την επιτυχία στις αυξήσεις κεφαλαίου. Από τα πρώτα στοιχεία που είδαν τιο φως της δημοσιότητας μετά από εννέα μήνες, τονίζεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν πάρει τελικά προβλέψεις για μεγάλες επισφάλειες, εξέλιξη η οποία μπορεί να οδηγήσει την Τράπεζα της Ελλάδος στο να προκαλέσει νέα stress tests. Αυτό όμως, βρίσκεται ακόμα στη φάση των σεναρίων. Εκείνο που προέχει, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι να θωρακιστούν κεφαλαιακά τα τραπεζικά ιδρύματα και κυρίως να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο η κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Τράπεζα της Ελλάδος
Την ίδια ώρα, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται η τελική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Για πρώτη φορά, μπαίνουν «στη ζυγαριά» δανειακά χαρτοφυλάκια εντός και εκτός Ελλάδος, επιχειρησιακά σχέδια, επισφάλειες Blackrock και PSI. Συνεκτιμώνται παράγοντες και βγαίνει ένας συνολικός «λογαριασμός» ανά τράπεζα, βάσει του οποίου διαμορφώνεται το ακριβός ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης.
Η έκθεση αυτή, που θα γνωστοποιήσει για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος και που μέχρι σήμερα «φυλάσσεται με άκρα μυστικότητα» και δεν έχει διαρρεύσει ούτε προς τους τραπεζικούς ομίλους, παραδόθηκε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελέιο της τρόικας. Στόχος είναι η συγκεκριμένη έκθεση να δοθεί στη δημοσιότητα πριν το τέλος του έτους και οι επικρατέστερες ημερομηνίες, είναι 27- 28 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά, ο κάθε τραπεζικός όμιλος θα γνωρίζει ποιό είναι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που του χρειάζεται, εκ των οποίων θα καλύψει το 90% από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το 10%, ιδίοις μέσοις, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή άλλες εναλλακτικές.
Ως προς την «επτασφράγιστη» και πολυαναμενόμενη έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος, αυτή βασίζεται σε πέντε σημεία - κλειδιά, η συνισταμένη των οποίων θα κρίνει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης ανά τράπεζα, που υπενθυμίζεται ότι δεν είναι ακόμη γνωστές. Οι παράμετροι που λαμβάνει υπόψιν της η εν λόγω έκθεση είναι οι εξής:
πρώτον, την απόρρητη έκθεση της Blackrock που είχε ολοκληρωθεί μετά από ενδελεχείς ελέγχους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μετά τα stress tests και φυσικά με τη συμβολή του διεθνούς οίκου Baines, που επικαιροποίησε τα στοιχεία των επισφαλειών και των προβλέψεων
δεύτερον, τις ζημιές που υπέστη εκάστη των τραπεζών από τη συμμετοχή στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI)
τρίτον, τα χαρτοφυλάκια δανείων του κάθε ομίλου ανά κατηγορία χορηγήσεων προς την ελληνική αγορά, μείον τις προβλέψεις
τέταρτον, τα δάνεια της κάθε τράπεζας στο εξωτερικό, στις κατά τόπους θυγατρικές τους, επίσης αφαιρουμένων των προβλέψεων
και πέμπτον, τα business plans των τραπεζών για το πώς σχεδιάζουν την επανατοποθέτησή τους στην αγορά, διαχειριζόμενες τις ζημιές, τις επισφάλειες και τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr