Υπό αυτά τα δεδομένα, ο δρόμος προς την... ανάκαμψη της αγοράς δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι τράπεζες έγραψαν από το κούρεμα, ζημιά μεγαλύτερη των 27 δισ. ευρώ, αφού το συνολικό «κούρεμα» που υπέστη το ομολογιακό χαρτοφυάλιο σε ελληνικούς τίτλους από το buy back και το PSI+ ξεπέρασε το 70%. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν ζητούν από τoυς δανειστές περισσότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους, αλλά άλλους είδους «διευκολύνσεις», κυρίως φορολογικές, που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Παζάρι
Το «παζάρι» με την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αφού οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν πια τόσο από τις ζημιές που έγραψαν κατά τη διάρκεια του «κουρέματος» των ομολόγων, αλλά από τις «τρομακικές» επισφάλειες που έχουν πάρει λόγω της κρίσης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά, ότι μέσα στο 2013 μπορεί να δούμε και νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εκτός από εκείνες που προγραμματίζονται για τις αρχές του 2013 και που εντάσσονται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους. Το θετικό από την υπόθεση του buy back είναι, οπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, ότι πλέον στα χαρτοφυλάκιά τους δεν θα υπάρχουν «σκελετοί». Ταυτόχρονα, οι τράπεζες έχουν... λαμβάνειν απότην δόση που θα πέσει στην αγορά. Δηλαδή, από τα 7 δισ. ευρώ που αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα χρέη τους και τα δάνειά τους. Με την καταβολή των οφειλών, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων. Επίσης, όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, θα επιστρέφουν οι καταθέσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα. Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένεται να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά.
OTE
Το άλλο play της αγοράς, το οποίο όμως, δεν επιβεβαιώνεται, είναι το ενδεχόμενο δημόσιας πρότασης της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ. Οι φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα και φέρουν την Deutsche Telekom να προχωρά σε δημόσια πρόταση για την πλήρη εξαγορά του ΟΤΕ, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Από πλευράς DT, η επίσημη θέση είναι, ουδέν σχόλιο. Παράγοντες, ωστόσο, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σημειώνουν ότι η γερμανική εταιρεία δεν προτίθεται -και δεν έχει λόγο- να επενδύσει περαιτέρω στον ΟΤΕ, με δεδομένο το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα, που τρέχει η ίδια. Πάντως, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της MIG, τόνιζαν χθες στο «R» ότι δεν έχουν καμία σχέση με την άνοδο του Οργανισμού, αφού η συμμετοχή που υπήρχε, πουλήθηκε στην Deutsche Telecom.
Για δε την κούρσα της MIG, αποδίδεται στις σημαντικές υπεραξίες που αποκομίζει από τη συμμετοχή της στο Υγεία. Η κεφαλαιοποίηση του Υγεία διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 140 εκατ. ευρώ και της MIG στα 319 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο μετοχών, κάτι που κίνησε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, επιλέγοντας να τοποθετηθούν στην MIG.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr