Σύμφωνα με τον αναλυτή είναι εντυπωσιακή η εικόνα σταθεροποιήσης που παρατηρείται τόσο σε εννεάμηνο όσο και σε γ’ τρίμηνο στον κύκλο εργασιών. Στο εννεάηνο οι πωλήσεις διατηρούνται σταθερές στα 57,6 δις ευρώ (+0,1%) ενώ στο τρίμηνο για να φανεί η διαφορά απαιτείται η χρήση και δεύτερου δεκαδικού ψηφίου (-0,08%). Για άλλο ένα τρίμηνο ο κύκλος εργασιών των δύο δυιληστηρίων έχει απορροφήσει την μείωση που παρατηρείται σε άλλους κλάδους καθώς χωρίς αυτόν η μείωση θα ήταν της τάξεως του 4,4% ή 1,8 δις ευρώ σε σχέση με το περυσινό εννέάμηνο. Επίσης σημαντική είναι και η συνεισφορά του κλάδου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (+9%) λόγω της αύξησης των τιμολογίων από την αρχή του έτους και της έναρξης λειτουργίας νέων μονάδων θερμικών εργοστασίων αλλά και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) είναι μειωμένα κατά 3,5% στα 5,2 δις ευρώ, μια μάλλον συντηρητική υποχώρηση η οποία οφείλεται σε κινήσεις μείωσης κόστους και εσωτερικών οργανικών αναδιαρθρώσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στις κυριότερες ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ) η μείωση του μισθολογικού κόστους έχει συγκρατήσει ή βελτιώσει τα λειτουργικά περιθώρια μεταφέροντας μεγάλο μέρος της ωφέλειας στην τελική γραμμή και την ρευστότητα. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο της οριακής μεταβολής του τζίρου και της αύξησης των λειτουργικών κερδών όπου έγιναν αναπροσαρμογές. Το δυσάρεστο για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρίες είναι η προσπάθεια αυτή δεν φαίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αφού το κόστος χρήματος όχι μόνο «έπνιξε» το σχετικό κέρδος αλλά και την θετική επίπτωση από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.
Αν και το εννεάμηνο δεν έχει ολοκληρωθεί με το σύνολο των εισηγμένων εταιριών η σχέση των κερδοφόρων με τις ζημιογόνες επιχειρήσεις παρέμεινε συντριπτικά υπέρ των δεύτερων: για κάθε μία κερδοφόρα επιχείρηση υπάρχουν δύο ζημιογόνες (66%), σχέση η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς εκτός από τις τράπεζες υπάρχει και μια σειρά εταιριών που βρίσκεται σε αδυναμία δημοσίευσης ισολογισμών με πολύ ζημιογόνα μεγέθη. Η μικρή βελτίωση που εμφανίζεται πάντως σε επίπεδο συνεχών τριμήνων (6Μ 2012: 69-31 9Μ 2012 66-34) αποδίδεται και σε εποχικούς παράγοντες αφού το καλοκαίρι είναι για πολλούς κλάδους η βασική περίοδος δραστηριοποίησης (μεταφορές, τρόφιμα, κλπ).
Τέλος το λειτουργικό περιθώριο παρουσιάζει βελτίωση 100 μονάδων βάσης (9,05% έναντι 8,05%) στο τρίμηνο. Σε ότι αφορά το καθαρό περιθώρια εφόσον εξαιρεθεί η MIG και η Alapis η βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου μεταφέρεται «ατόφια» καθώς ενισχύεται κατά 143 μονάδες βάσης κρατώντας και ένα μικρό μέρος από το όφελος της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που ισχύει φέτος (400 μονάδες βάσης).
Τι επηρέασε τα μεγέθη του γ’ τριμήνου:
- Το κόστος δανεισμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακυρώνοντας το πλεονέκτημα τις χαμηλότερης φορολογικής βάσης.
- Η ύφεση βρίσκεται στην αιχμή της επιταγχύνοντας στο γ τρίμηνο με ρυθμό 7,2%. Αυτό μεταφράζεται με βάση τις ελαστικότητες της οικονομίας σε -11% για τα καύσιμα κίνησης, -25% για ηλεκτρικές συσκευές -32% για έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό, -40% για αυτοκίνητα κ.ο.κ.
- Η ζήτηση ρεύματος κατά τους θερινούς μήνες παρουσίασε αξιοσήμειωτες μικρή αύξηση μεταξλυ 1% – 2,5%. Από το Σεπτέμβριο ωστόσο παρατηρείται σημαντική μείωση η οποία φθάνει το 10,2%
- Ο περιορισμός μέρους του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων, η αλλαγή του μίγματος πώλησης σε προιόντα υψηλότερου περιθωρίου και η μείωση των δαπανών για νέες επενδύσεις συγκράτησαν κατά περίπτωση την μείωση των λειτουργικών κερδών.
- Οι διακυμάνσεις των νομισμάτων και των εμπορευμάτων είχαν κυρώς θετικές αποκλίσεις στην τελική γραμμή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr