Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα αποθέματα υδρογονανθράκων που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα εκτιμώνται σε 19 εκατ. βαρέλια.
Με τη σύμβαση, η οποία θα κυρωθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η διάρκεια της εκμετάλλευσης εναρμονίζεται με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία για τις έρευνες υδρογονανθράκων καθώς με το προηγούμενο καθεστώς η σύμβαση του Πρίνου ανανεώνεται ανά πενταετία.
Με άλλες διατάξεις της σύμβασης:
-Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων (royalties) θα υπολογίζονται με προοδευτικό συντελεστή επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της Κοινοπραξίας, πριν την έκπτωση οποιασδήποτε δαπάνης. Έτσι τα έσοδα του Δημοσίου δεν θα εξαρτώνται πλέον από την κερδοφορία ή τις δαπάνες του αναδόχου. Τα έσοδα ξεκινούν από 3 % για μέση ημερήσια παραγωγή από 2.500 έως 5.000 βαρέλια, 6 % από 5.000 έως 10.000 βαρέλια και 10 % από 10.000 βαρέλια.
-Ο συντελεστής φορολογίας εναρμονίζεται επίσης με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία για τις έρευνες και καθορίζεται σε 20 %, με επιπλέον 5 % φόρο για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
-Μεταβιβάζονται στον φορέα του Δημοσίου για τις έρευνες (ΕΔΕΥ) όλες οι αρμοδιότητες διαιτησίας που κατείχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη σύμβαση, καθώς η πλειοψηφία των ΕΛΠΕ ανήκει ήδη στον ιδιωτικό τομέα.
Στα οφέλη από την τροποποίηση της σύμβασης περιλαμβάνονται ακόμη, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η διατήρηση των 300 θέσεων εργασίας στην Καβάλα Oil, η άρση εμποδίων για τη διενέργεια περαιτέρω επενδύσεων σε νέους ερευνητικούς στόχους στην περιοχή που έχει παραχωρηθεί για έρευνα, κ.α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr