Η σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές της Εθνικής για κάθε 100 της Eurobank στην ουσία, όπως εξηγούν χρηματιστές, πρόκειται για μία σχέση μία Εθνική για κάθε δύο Eurobank και ταυτόχρονη απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, αφού οι «μέτοχοι της Eurobank», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης, «που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 43,6% του µετοχικού κεφαλαίου, έχουν δεσµευτεί να προσφέρουν τις µετοχές τους στη Δηµόσια Πρόταση». Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα συναινέσουν οι υπόλοιποι μέτοχοι και κυρίως όχι τόσο οι ξένοι θεσμικοί που παραδοσιακά συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, όσο οι ιδιώτες επενδυτές. Και ειδικά εκείνοι, όπως αναφέρουν με νόημα χρηματιστές, που ενδεχομένως αποτελούν παραδοσιακοί μέτοχοι από την εποχή της Εργασίας, χωρίς να αποκλείονται και οι περιπτώσεις μικρομετόχων που μπορεί να «σαμποτάρουν» τις διαδοχικές γενικές συνελεύσεις που θα ακολουθήσουν μετά τις 30 Οκτωβρίου για να εγκρίνουν το νέο σχήμα, αξιώνοντας μετρητά...
Ταυτόχρονα τραπεζικά στελέχη αναμένουν το πως θα τρέξει διοικητικά η νέα τράπεζα, δεδομένου ότι τα πολύπειρα στελέχη της Εθνικής θα πλαισιωθούν από τα φρέσκα μυαλά της Eurobank. Προς το παρόν τα ηνία της νέας τράπεζας που θα φέρει τον τίτλο όμιλος ΕΤΕ έχουν ο κ. Γ. Ζανιάς ως πρόεδρος και η σάρκα εκ της σαρκός της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιάς.
Σημειώνεται ότι, εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των µετοχών της Eurobank, οι νυν µέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν µέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο µετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.
Και μόνο με βάση την κεφαλαιοποίηση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική εικόνα των τραπεζών πριν από τρία χρόνια που ξέσπασε η κρίση, το πρώτο χέρι το παίρνει η Εθνική. Σύμφωνα με την προαιρετική δημόσια πρόταση στις 4 Οκτωβρίου η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ διαμορφωνόταν στο 1,922 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 603 εκατ. ευρώ.
Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δις. και καταθέσεις 87,9 δισ.
Σύμφωνα με την αγορά εκείνο που θα μπορούσε να υπολογιστεί, αλλά εκκρεμούν οι όροι της κεφαλαιοποίησης, καθώς επίσης και τα πορίσματα της Blackrock ή ο υπολογισμός από το PSI είναι το Tier 1 της νέας τράπεζας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπ0ολογίζεται οριακά πάνω από το 8, ακόμα και μετά τη μείωση του ορίου από το 9 στο 8 από την Τράπεζα της Ελλάδος την περασμένη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την αγορά είναι ακόμα νωρίς για αυτούς τους υπολογισμούς, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκκρεμεί η εξαγορά του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική απαίτησε από την κυβέρνηση να φροντίσει πρώτα για την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι συζητήσεις απορρόφησής του από τη νέα τράπεζα.
Τι λέει η αγορά
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «η διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας» στον τραπεζικό κλάδο της χώρας ήταν η αφορμή για να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης πολύ κοντά στα υψηλά έτους μετά από 7 μήνες δίνοντας ένα πανυγηρικό τόνο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η επιτάγχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου αποτελεί μια καλή εξέλιξη καθώς εφόσον πάρει η Ελλάδα την δόση των 31,5 δις ευρώ θα είναι γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των υπό διαμόρφωση σχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος τους ώστε να μην χαθεί επιπλέον χρόνος. Το τραπεζικό σύστημα θα απαρτίζεται από οργανισμούς που θα έχουν αποκτήσει σημαντικό μέγεθος ώστε να εξυγιανθεί γρηγορότερα, ανακτώντας το ρόλο χρηματοδότησης της αγοράς. Αυτή είναι η βασική προσδοκία πάνω στην οποία πάτησαν ανοδικά και οι υπόλοιποι τίτλοι στο Χρηματιστήριο βλέποντας ότι κάτι άλλαζει μετά από αναβολές, καθυστερήσεις και ακυρώσεις συμφωνιών». Ο αναλυτής τονίζει ακόμα ότι, «η δραστηριότητα στο τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν ικανή να επισκιάσει κάθε άλλη παράμετρο που επηρεάζει το ΧΑ βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ακόμα και την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα. Σε δεύτερο χρόνο η αγορά θα αποτιμήσει την ικανότητα παραγωγής κερδών από τα νέα σχήματα. Η επίτευξη συνεργιών θα είναι καθοριστική για την εικόνα της κερδοφορίας των νέων τραπεζικών οργανισμών ειδικά στον πρώτο καιρό της ενοποιήσης όπου τα έσοδα από τις τραπεζικές εργασίες είναι αναμενόμενο να παρουσιάσουν κάποια συρρίκνωση δεδομένης της εκτιμώμενης ύφεσης που αναμένεται το 2013».
Από την πλευρά του ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας θεωρεί ότι, «το πρόβλημα του deal θα είναι η λειτουργική συγχώνευση. Άλλη νοοτροπία, άλλη φιλοσοφία κι αυτό θα πρέπει να το «παντρέψουν», σχολιάζει ο κ. Τζάνας, υπενθυμίζοντας τα παραδείγματα εξαγοράς της Εργασίας από την Eurobank ή της Ιονικής από την Alpha, ότι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για την πλήρη ενοποίησή τους.
Ο κ. Γ. Παπουτσής τέλος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών, θεωρεί ότι το deal ανάμεσα στις δύο τράπεζες ήταν ότι χρειαζόταν σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και την αγορά.
Οι άλλες τράπεζες
Ουδείς μπορούσε να προβλέψει την περασμένη εβδομάδα ότι τα νήματα των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο θα κινούνταν τόσο γρήγορα. Την περασμένη Δευτέρα η Credit Agricole ανακοίνωσε ότι για την πώληση της Emporiki Bank συνομιλεί μόνο με την Alpha και μία μέρα μετά η Societe Generale για την πώληση της Γενικής Τράπεζας, συνομιλεί μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία απέκτησε το καλοκαίρι την Αγροτική Τράπεζα και ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να απορροφήσει και την FBB, στην οποία είχε συμμετοχή η «παλιά» Αγροτική. Οι καραμπόλες αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα αφού και η Εμπορική Τράπεζα της Πορτογαλίας στην οποία ανήκει η Millennium βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Millennium, ενδεχομένως κολλήσει στο νέο σχήμα της Εθνικής με τη Eurobank. Στο ίδιο σχήμα δεν αποκλείεται να κολλήσει και το Ταμείο Παρακαταθηκ΄βν, ακόμα και η Τράπεζα Αττικής, φτάνοντας στην ολοκλήρωση που κατά τον πολύπειρο τραπεζίτη, πρόεδρο της Alpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλο, «η ελληνική αγορά σηκώνει το πολύ 2,5 τράπεζες». Σε τούτη τη συγκυρία, σύμφωνα με άλλα τραπεζικά στελέχη, η αγορά μέχρι το καλοκαίρι θα αποτελείται τουλάχιστον από τρεις μεγάλες τράπεζες...
Πως φτάσαμε στο deal
Πληροφορίες, οι οποίες δεν κατέστη εφικτό να διασταυρωθούν, αν και έκαναν το γύρο της αγοράς από την πρώτη στιγμή που «έσκασε» το νέο συγχώνευσης
ETE - Εurobank, έκαναν λόγο για διακριτική παρατήρηση των εξελίξεων εκ μέρους της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν την Παρασκευή και το Σάββατο, υπήρξαν επαφές εκπροσώπων της οικογένειας Λάτση απευθείας με την Εθνική και το Ελληνικό Δημόσιο που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και μάλιστα εν αγνοία κορυφαίων στελεχών και των δύο τραπεζικών ομίλων. Να σημειωθεί δε, ότι το deal έρχεται ως... αρωγός των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά και της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να τονίσει στους συνομιλητές της ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πραγματική ζύμωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr