Δυο είναι τα σενάρια για την τράπεζα από τα οποία κανένα δεν είναι πολύ ευνοικό για τους μετόχους του. Το πρώτο είναι η διάσπαση του σε good και bad bank και το δεύτερο και λιγότερο επώδυνο η ανακεφαλαιοποίηση του από το ΤΧΣ ‘όταν δοθούν τα χρήματα στο ΤΧΣ και αν το επιτρέψει η τρόικα λόγω του ότι μεγαλομέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση το dilution που θα υποστούν οι ιδιώτες νυν μέτοχοι θα είναι πολύ μεγάλο λόγω του ότι οι κεφαλαιακές του ανάγκες προσεγγίζουν τα 3 δις ευρώ. Ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν είναι ούτε απλή, ούτε τυποποιημένη, ούτε μπορεί να ακολουθήσει συνταγή άλλης ιδιωτικοποίησης ή πώλησης. Το ερώτημα είναι ότι ενώ κάποτε προκαλούσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από άλλους τραπεζικούς ομίλους, που δεν έβλεπαν την ώρα να γίνει διαγωνισμός πώλησης για να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους, προσφέροντας υψηλό και ανταγωνιστικό τίμημα, αν σήμερα η κατάσταση ευνοεί την εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος.
Η κυβέρνηση, εκφράζοντας τον δικό της προβληματισμό, περιμένει να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως το ΤΤ, για να υπάρξει ένα σοβαρό ενδιαφέρον. Τα πολλαπλά σημεία διανομής του δικτύου αλλά και των σημείων πώλησης των ΕΛΤΑ, που αποτελούν ένα από τα πλεονεκτήματα του Ταμιευτηρίου, συνδυαστικά με το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων, δεν είναι σήμερα ικανά να προκαλέσουν ενδιαφέρον εξαγοράς, αν από την άλλη πλευρά, μπουν στη ζυγαριά, οι καθυστερήσεις δανείων (κυρίως σε δημοσίους υπαλλήλους), η απομείωση των ομολόγων, οι ζημιές, η αρνητική καθαρή θέση.
Κάποτε, το γεγονός ότι το Ταμιευτήριο διέθετε σημαντική θέση σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ήταν «ατού» για την Τράπεζα που μπορούσε να προσφέρει υψηλότοκες καταθέσεις, να αυξάνει τα μερίδιά της σε λογαριασμούς καταθέσεων και να λειτουργεί πολύ ανταγωνιστικά, λανσάροντας δανειακά προϊόντα, π.χ. πιστωτικές κάρτες με μονοψήφιο ποσοστό επιτοκίου (αίσθηση είχε κάνει στην αγορά το επιτόκιο 9% που είχε ανακοινωθεί σε μία περίοδο που στις άλλες τράπεζες υπερέβαινε το 15%-16%). Βέβαια, ως ημικρατικό, το Ταμιευτήριο (ναι μεν εισήχθη στο Χρηματιστήριο ένα ποσοστό του κεφαλαίου, όμως το Δημόσιο διατηρεί γύρω στο 40%-44%) ήταν εν πολλοίς «υποχρεωμένο» να αγοράζει ομόλογα, στηρίζοντας τον κρατικό δανεισμό.
Σενάριο
Τώρα, τα ομόλογα γύρισαν «μπούμερανγκ» στην ποιότητα του ισολογισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε βαθμό που να δημιουργείται έντονος σκεπτικισμός για το πώς θα διαχειρισθεί η κυβέρνηση την πώλησή του. Το σενάριο που ίσχυσε στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, με τη διάσπαση της Τράπεζας σε καλό - κακό κομμάτι, πριν από την πώλησή της, με ανταλλαγή μετοχών, στον όμιλο Πειραιώς, ίσως να μην ταιριάζει στην περίπτωση του ΤΤ, διότι ακόμη και αν οι επισφάλειες ως ένα ποσοστό περάσουν σε μία υποτιθέμενη «κακή»τράπεζα, αμφισβητείται αν θα ενδιαφερθεί κάποιος όμιλος για το καλό κομμάτι (το οποίο θα έχει όλο το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο αλλά και το προσωπικό, το δίκτυο κ.λπ). Από ό,τι φαίνεται, οι καταθέσεις μόνο του Ταμιευτηρίου δεν είναι ικανές να προκαλέσουν «μνηστήρες με... λεφτά!».
Οπότε, το σενάριο που ίσως κερδίσει έδαφος είναι το ακόλουθο: Να μπουν πρώτα τα λεφτά της δόσης, να ξεκαθαρίσει το τοπίο των όρων ανακεφαλαιοποίησης (μήπως και βρεθεί κάποιου είδους φόρμουλα για το ΤΤ, το οποίο σημειωτέον δεν μπορεί να στηριχθεί, ως μη συστημική τράπεζα, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και να υποχρεωθεί τρόπον τινά το ΤΤ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πριν οδηγηθεί στο κατώφλι άλλου τραπεζικού ομίλου της εγχώριας αγοράς. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει το ποσοστό της συμμετοχής του, το οποίο προσκρούει σε άλλες αδυναμίες...
Θεωρητικά, δεδομένου του χρόνου που υπάρχει μέχρι να εξαντληθεί ο Σεπτέμβριος, θα καταλήξει το οικονομικό επιτελείο σε κάποιες εναλλακτικές που θα μπορούν να υλοποιηθούν πιο εύκολα. Σημειωτέον ότι μέχρι τότε, θα έχουν ανακοινωθεί και τα αποτελέσματα χρήσης 2011 του ΤΤ, τα οποία θα έβγαιναν την Παρασκευή, αλλά λόγω δυσχερειών τυπικών και ουσιαστικών, αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Κύπρος
Σε αντίθεση με τις ελληνικές οι κυπριακές τράπεζες πραγματοποιούν ‘χαμηλές πτήσεις’ λόγω της καθυστέρησης του κυπριακού δημοσίου να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση τους. Στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι 2 τράπεζες οι ζημιές ήταν αναμενόμενες λόγω διόγκωσης των προβλέψεων. Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι το Core Tier Ratio της φτάνει το 6,9% και οι επιπλέον ανάγκες κεφαλαίου τα 730 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ενδεχομένως να αυξηθεί κατά τη γνώμη μας ανάλογα με την πορεία των επισφαλειών της τράπεζας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr