Οπως παρατηρεί ο σύνδεσμος, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Δέκα από τις 68 επιχειρήσεις ελέγχουν το 81,19% της αγοράς το 2006 (περίοδος Ιανουαρίου-Ιουλίου). Το μερίδιο αγοράς, των δέκα πρώτων ήταν 55,51% το 2002 (σε σύνολο 88 εταιρειών) και 42,1% το 1999 (σε σύνολο 75 εταιρειών).
Παρόμοια συγκέντρωση με αυτή που περιγράφεται στην Ελλάδα, σπάνια συναντάται στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ, στην οποία επισημαίνεται παράλληλα ότι το φαινόμενο, που βαίνει σταθερά εξελισσόμενο, δεν είναι συμβατό με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επενδυτών.
Όπως πιστεύει ο ΣΜΕΧΑ, οφείλεται:
α) στη μη αποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού,
β) στην δεσπόζουσα θέση, που έχουν αποκτήσει ορισμένες εταιρείες, οι οποίες πιθανώς να επιβάλλουν μη δίκαιους και καταχρηστικούς όρους σε βάρος του ανταγωνισμού,
γ) στην απουσία ενιαίας εποπτείας. Η εξέλιξη του χρηματοοικονομικού κλάδου διεθνώς έχει οδηγήσει στην παροχή χρηματιστηριακών υπηρεσιών από χρηματοοικονομικούς ομίλους (πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες) ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ, οι οποίες όμως στην Ελλάδα, εποπτεύονται από διαφορετικούς φορείς και αντιμετωπίζονται με μη ενιαίο τρόπο από τις εποπτικές αρχές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr