«Ξεκινάμε Σεπτέμβριο και θα έχουμε προχωρήσει αρκετά έως το τέλος του έτους» τόνιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό κ. I. Στουρνάρα και τη συμμετοχή του προέδρου του Ταμείου κ. Τ. Αθανασόπουλου και του διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ι. Εμίρη. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αποκρατικοποιήσεις των δύο εταιρειών αναμένεται αφενός να συνεισφέρουν σημαντικά στα δημόσια έσοδα και στη μείωση του δημόσιου χρέους και αφετέρου να δώσουν το «στίγμα» της πολιτικής βούλησης για την ταχεία προώθηση του όλου προγράμματος. Αν και η πιο «ώριμη» αποκρατικοποίηση θεωρείται αυτή του IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου) και αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Ειδικότερα στη σύσκεψη συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:
1. Ο κατάλογος των αποκρατικοποιήσεων για τα ακίνητα του Δημοσίου.
2. Η προετοιμασία των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων, τόσο για τη δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρείες που τίθενται σε καθεστώς αποκρατικοποίησης όσο και για την επίλυση των άνω των 77 ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες αφορούν σε κρατικές ενισχύσεις, χωροταξικά ζητήματα κ.λπ.
Πάντως, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ επισήμαναν ότι κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών δεν συζητήθηκε το θέμα της αξιοποίησης ακατοίκητων νησιών.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που λίμναζε την τελευταία τριετία, καθώς θεωρεί ότι άμεσες πρώτες δράσεις θα δώσουν το στίγμα στις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει ρότα και ρυθμούς. Παράλληλα επιχειρεί να διαμορφώσει το κατάλληλο υπόβαθρο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των χρόνιων στρεβλώσεων που καθυστερούν το πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό των εμποδίων που βραχυκυκλώνουν σήμερα την όλη διαδικασία είναι ότι ακόμη και για την ολοκλήρωση των έξι προχωρημένων αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ απαιτούνται 72 υπογραφές αρμόδιων υπουργών που αφορούν σε συγκεκριμένες νομικές και τεχνικές ενέργειες του ελληνικού Δημοσίου.
Ανάλογη απίστευτη γραφειοκρατία κρατούσε για μήνες στα συρτάρια του Ταμείου την έναρξη των υπολοίπων, με αποτέλεσμα τη συνεχή αναθεώρηση των εισπρακτικών στόχων του προγράμματος. Προς την επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται να δράσει και η επικείμενη κατάργηση του νόμου Αλογοσκούφη με βάση τον οποίο δεν μπορούσε ιδιώτης να κατέχει ποσοστό άνω του 20% σε δημόσια επιχείρηση.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η εκπόνηση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση το οποίο θα περιλαμβάνει 77 διοικητικές πράξεις για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο.
Ο πρώτος κατάλογος που έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση
Πρόσφατα τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν σε έναν πρώτο κατάλογο αποκρατικοποιήσεων που περιελάμβανε τις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, κτήμα Αφάντου (εκδηλώθηκε ήδη ενδιαφέρον από επτά επενδυτές), IBC, Κασσιόπη και τους αυτοκινητόδρομους, ενώ οι ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ και ΤραινΟΣΕ θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω. Ετοιμα επίσης για αποκρατικοποίηση είναι 48 ακίνητα του Δημοσίου και το Ελληνικό αλλά αυτή θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πάντως δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2012, αφού οι δύο πολιτικές αναμετρήσεις και το αρνητικό κλίμα στην αγορά πήγε πίσω μία σειρά διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, όπως η πώληση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ, της Εγνατίας Οδού, η αξιοποίηση του Ελληνικού, η πώληση και επαναμίσθωση των 28 κτιρίων του Δημοσίου, καθώς επίσης οι παραχωρήσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr