Έως και 90% έχουν πέσει οι δουλειές των χρηματιστηριακών εταιρειών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. προκύπτει ότι τον Ιούλιο η Eurobank Χρηματιστηριακή πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα 133 εκατ. ευρώ όταν πέρσι η πρώτη χρηματιστηριακή της κατάταξης των ΑΧΕμε τις περισσότερες συναλλαγές ήταν η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος με τζίρο 835 εκατ. ευρώ! Επίσης, η Εθνική Χρηματιστηριακή είχε πραγματοποιήσει τον αντίστοιχο μήνα πέρσι 812 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο του 2012 131 εκατ. ευρώ!
Πάντως, κορυφαίος παράγοντας της αγοράς διερωτάται πως είναι δυνατόν, με τον τζίρο στο Χ.Α. κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ να ανταπεξέλθουν 70 χρηματιστηριακές εταιρείες, όταν σε άλλες αγορές, όπως στην αγορά του Λονδίνου, ο αριθμός τους είναι συγκριτικά μικρότερος;
Οι πιθανότητες για εξαγορές και συγχωνεύσεις χρηματιστηριακών, που ξεκίνησαν δειλά δειλά στις αρχές του 2011, ανεκόπησαν, αφού η έλλειψη κεφαλαίων δεν ευνοεί τη δημιουργία πιο μεγάλων σχημάτων.
Ο στόχος των χρηματιστηριακών από τη 15η θέση και κάτω είναι να μειωθούν τα κόστη καθώς οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστηριακές. Πάνω από το 40% των εργαζομένων, που είχαν ξεπεράσει τις 5.000 το 1999 στις χρηματιστηριακές εταιρείες, έχει απολυθεί από το 2002 μέχρι και το 2011, εξαιτίας του αναιμικού τζίρου της αγοράς και του μεγάλου αριθμού των εταιρειών του κλάδου. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2001 οι χρηματιστηριακές εταιρείες ανέρχονταν σε 89 και σήμερα έπειτα από 11 χρόνια ο αριθμός έχει μειωθεί ελάχιστα, στις 70. Σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχουν τα remote members (μέλη εξ αποστάσεως) όπως είναι η Citigroup Global Market, η Cheuvreux, η UBS και η Merrill Lynch.
Υπενθυμίζεται πως η πιο πρόσφατη εξαγορά εταιρείας ήταν αυτή της Fortius από την Beta, με την τελευταία να τονίζει στην ανακοίνωσή της τότε πως, «σε μία δύσκολη συγκυρία για την Ελληνική οικονομία η ΒΕΤΑ αποσκοπεί με την κίνηση αυτή στην ισχυροποίηση της θέση της στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, λειτουργώντας ως πόλος έλξης αξιόλογων στελεχών». Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα των Χρηματιστηριακών εταιρειών, σχολιάζουν χρηματιστές. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα κόστη λειτουργίας των γραφείων τους, παρά το «λίπος» που είχαν συσσωρεύσει κυρίως τη διετία 2006-2007.
Σημειώνεται ότι προσφάτως η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και η Διεθνής Χρηματιστηριακή, που ανήκει στον χρηματιστή Βασίλη Χατζηλία -από τους πρώτους χρηματιστές που προσέλκυσαν ξένα χαρτοφυλάκια στην Αθήνα- θα συνεργάζονται με στόχο την από κοινού προώθηση υπηρεσιών που σχετίζονται κυρίως με χρηματιστηριακές συναλλαγές. Συγκεκριμένα, η Διεθνής Χρηματιστηριακή για λογαριασμό των πελατών της θα αξιοποιεί τις πλατφόρμες εκτέλεσης εντολών και τις υποδομές εκκαθάρισης για όλα τα προϊόντα της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές.
Είχαν προηγηθεί μέσα στον περασμένο Ιανουάριο οι ανακοινώσεις των συνεργασιών της HSBC-Παντελάκης με την Πεντεδέκα Χρηματιστηριακή και της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με τη Σάρρος Χρηματιστηριακή. Όμως, μετά την αποχώρηση της HSBC, η εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στον κ. Πανταλάκη.Η Οπως αναφέρουν στο «Κ» στελέχη της αγοράς, οι τρεις αυτές συνεργασίες ήταν μόνο η αρχή για τη μετάλλαξη που θα υποστεί η χρηματιστηριακή αγορά. Η εικόνα στον κλάδο είναι άσχημη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός των χρηματιστηριακών εταιρειών προχωρεί σε περιορισμό δαπανών και λειτουργικών εξόδων προκειμένου να εξασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί τη ρευστότητα. Η χρηματιστηριακή εταιρεία που είχε ταράξει τα νερά προ διετίας ήταν η Solidus, η οποία είχε εξαγοράσει την Artion ΑΧΕΠΕΥ και πριν από την Artion, την Value Capital. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η εξαγορά της Κερδώος Ερμής από την Eurobank.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr