Κατάθεση προσφορών μέχρι τα μέσα Αυγούστου αναμένει από τους ενδιαφερόμενους η Credit Agricole για την Emporiki Bank. Εν όψει ανακεφαλαιοποίησης και δεδομένων των κεφαλαιακών ελλειμμάτων είναι προφανές ότι το όποιο deal είτε αυτό αφορά την Alpha Bank είτε τη Eurobank είτε την Εθνική Τράπεζα δεν θα γίνει με καταβολή μετρητών, αλλά με ανταλλαγή (swap) μετοχών. Πέραν αυτού όμως θα είναι η πρώτη φορά, στην προσπάθεια αλλαγής του τραπεζικού χάρτη, που οι πρωταγωνιστές θα είναι περισσότεροι από... δύο και το κυριότερο, που θα ζητήσουν την άδεια των Αρχών. την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής της Credit Agricole, η οποία στοχεύει στο να διατηρήσει το 10% του κεφαλαίου, εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παραπάνω από πέντε οργανισμοί. Κατ' αρχάς, η «πολύφερνη» πλέον νύφη, όπως έχει καταστεί μετά τις κεφαλαιακές ενισχύσεις η Emporiki, ο γαλλικός όμιλος της Credit Agricole με τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, οι τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που δείχνουν να ενδιαφέρονται, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Εκτός της Alpha, ενδιαφερόμενοι τραπεζικοί όμιλοι είναι, όπως προαναφέρθηκε, της Εθνικής και της Eurobank, οι οποίοι όμως δεν έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα, επίσης, απαντώντας σε ερώτημα του ΧΑ, είχε επισημοποιήσει ένα επί της αρχής ενδιαφέρον για την Εμπορική, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Γάλλους για την εξαγορά της Emporiki Bank.
Παρά την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με την απορρόφηση της υγιούς Αγροτικής στον όμιλο Πειραιώς και την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος και της πρότασης της Alpha Bank, τραπεζικά στελέχη και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι εξελίξεις δεν αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πηγές από τις Αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία, όποια και αν τελικά προκύψει, δεν θα διαμορφωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποία θα «τρέχει» η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, για την οποία οι όροι δεν έχουν άλλωστε καθορισθεί ακόμη.
Το «φλερτ» με την Εμπορική ξεκίνησε όταν ο γαλλικός όμιλος, υπό την απειλή σεναρίων εξόδου της χώρας από το ευρώ και έπειτα από πολλές προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της θυγατρικής του στην Ελλάδα, αποφάσισε, χωρίς να εγκαταλείψει τη χώρα, να αναζητήσει στρατηγικό εταίρο προκειμένου να του μεταβιβάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της συμμετοχής του, διατηρώντας ίσως ένα 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Τράπεζας που θα προκύψει. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, «η Credit Agricole προσπαθεί να μειώσει την έκθεσή της στην Εμπορική που ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ εν μέσω ανησυχιών για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη που θα πυροδοτούσε μαζικές απομειώσεις και αύξηση κεφαλαίου».
Αν η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, το μέλλον της Εμπορικής δεν φαίνεται να απειλείται. Οι μνηστήρες είναι όλοι τράπεζες κύρους και μεγέθους σημαντικού και οι διαδικασίες, όπως τις συντονίζουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ, έχουν στόχο τη διαφάνεια και τη διασφάλιση ότι τα κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση θα μείνουν στη νέα Τράπεζα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr