Αν κάτι μπορούν να κρατήσουν οι συναλλασόμενοι από τις τελευταίες «ανιαρές» συνεδριάσεις είναι ότι η αγορά έχει δείξει πως κάτω από τις 600 μονάδες δύσκολα μπορεί να κινηθεί, αλλά κι αυτό να συμβεί, όπως έγινε προσφάτως, γρήγορα μπορεί να επανέλθει. Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι τι θα γίνει όταν θα ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει προγραμματιστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αν δεν υπάρξει στο ενδιάμεσο κάποιο deal ή αν η κυβέρνηση δεν το ευνοήσει σχετικά, έστω με την πώληση του υγιούς κομματιού της Αγροτικής Τράπεζας ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (κάποιες φήμες κάνουν λόγο ότι στο σχήμα μπορεί να κολήσει και το Ταμείο Παρακαταθηκών), τότε τα τρέχοντα, ούτως ή άλλως εύθραυστα, επίπεδα τιμών, απειλούνται. Κι αυτό, διότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλότερες τιμές προκειμένου να περισώσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, αν τελικά ισχύσει αυτό το σενάριο, αντί της οριστικής κρατικοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ξένους οίκους, αλλά και με παράγοντες της αγοράς ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα θα απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα όταν οι εξελίξεις θα τρέξουν και βεβαίως όταν η ίδια η κυβέρνηση αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα γείρει η πλάστιγγα των επανακεφαλαιοποιήσεων.
Οι επενδυτές σε αυτή τη συγκυρία και γενικότερα όσοι ασχολούνται με το... σπορ, ακόμα αναλώνονται στο βραχυπρόθεσμο κυνήγι των κερδών. Η τακτική τις τελευταίες ημέρες είναι όχι το «περίμενε» της αγοράς για διάστημα δύο ή τριών ημερών, αλλά μόλις λίγων ωρών, όπως συνέβη κατά τις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης. Δηλαδή οι αγορές μέσα στην ημέρα μετατρέπονται όταν εξασφαλιστεί ένα μίνιμουμ και ασφαλές μεροκάματο σε πωλήσεις. Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο συντηρείται από τους Έλληνες κυρίως, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνονται και συνδεδεμένα με τις τράπεζες χαρτοφυλάκια. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «παιχνίδι» αυτό αφορά κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους, τα περιθώρια εγκλωβισμών στους οποίους είναι πολύ μικρά λόγω της μεγάλης εμπορευσιμότητάς τους. Πάντως, όλο και πιο πολλοί εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά αναγνωρίζουν ότι οι τιμές όχι μόνο έχουν φτάσει στα τάρταρα, αλλά υπάρχουν και κραυγαλέες επενδυτικές ευκαιρίες που σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να δώσουν αποδόσεις πάνω από 100% σε πρώτη φάση.
Επίσης, ενδιαφέρον σε τούτη τη φάση και καμπή της αγοράς εμφανίζουν οι μετοχές των εταιρειών που οδεύουν σε ιδιωτικοποίηση, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, τα λιμάνια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που κυνηγούν την έκπληξη από την κυβέρνηση προσδοκώντας κάποια θεαματική αποκρατικοποίηση. Κι αυτό, διότι σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, το ποσοστό των ερωτηθέντων για τις ιδιωτικοποιήσεις ξεπερνά το 60 - 65%.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr