Από τη στιγμή που διέρρευσε η θέση της κυβέρνησης για τον διαχωρισμό της ΑΤΕ, η Πειραιώς χτύπησε. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μ. Σάλλας, είχε ανακοινώσει προ διετίας την πρότασή του για ταυτόχρονη και συνδυασμένη εξαγορά ποσοστού 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ) και 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Ελλάδος (ΤΤ), που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, αντί τιμήματος 701 εκατ ευρώ....τοις μετρητοίς. Το τότε υπουργεί Οικονομίας, επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε αντιδράσει με μιά λιτή, αλλά απόλυτα υπερασπιστική για τα συμφέροντα του δημοσίου ανακοίνωση , η οποία ανέφερε ότι «η πρόταση, εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».
Προφανώς, όπως σχολιάζουν τραπεζικοί παράγοντες, είναι πιο εφικτό να διαχωρισθεί η Τράπεζα στα δύο, να εκκαθαρισθεί το επισφαλές κομμάτι και να πουληθεί- αποκρατικοποιηθεί το υγιές, παρά να ενταχθεί αυτούσια η ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά της. Κάτι, που αφενός μεν προς το παρόν δεν... επιτρέπεται και αφετέρου θα επιβάρυνε το Ταμείο, στερώντας κεφάλαια για τη στήριξη άλλων, μη κρατικών τραπεζών.
Σε ότι αφορά ειδικότερα την Αγροτική Τράπεζα, η οποία δεν απειλείται από το ενδεχόμενο της πτώχευσης, καθώς προωθείται η λύση της διατήρησης του καλού κοματιού της, μπορεί να συμβούν δύο εξελίξεις, αναφορικά με την κεφαλαιακή της ενδυνάμωση:
--Πρώτον, η απορρόφηση της «καλής» Τράπεζας που θα προκύψει μετά το διαχωρισμό από συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο
---Δεύτερον, η ανακεφαλαιοποίηση της, με την είσοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως βασικού μετόχου.
Στην πρώτη περίπτωση, ανοίγει ο φάκελος αποκρατικοποίηση, καθώς το καλό κομάτι μπορεί να συγχωνευθεί με έναν από τους ενδιαφερόμενους τραπεζικούς ομίλους ( ήδη έχει εκδηλωθεί ένα άτυπο ενδιαφέρον από τις μεγάλες τράπεζες). Στη δεύτερη περίπτωση, η Τράπεζα ενισχύεται κεφαλαιακά και βελτιώνει τη θέση και τους δείκτες της, λόγω των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν από την είσοδο ως μετόχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε μία μεταγενέστερη φάση, θα μπορούσε θεωρητικά το Ταμείο να αναζητήσει αγοραστή για να πουλήσει την ΑΤΕ, αφού θα παρέμενε υπό καθεστώς κρατικοποίησης.
Πάντως εξακολουθεί και παραμένει θολό το τοπίο σε ότι αφορά την πιθανή ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, λόγω του Δημόσιου χαρακτήρα της, που θεσμικά, δεν επιτρέπει τη συμβολή του ΤΧΣ. Είναι και αυτό ένα από τα θέματα που θα πρέπει να διευκρινισθούν και να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο της συνεργασίας των εμπειρογνωμόνων του οικονομικού επιτελείου σε συνεργασία και με την τρόϊκα.
Στη διάρκεια της κρίσης, δύο ελληνικές τράπεζες έφτασαν στα όρια της πτώχευσης και του κλεισίματος. Η μία ήταν η παλαιά Aspis Bank, του Ομίλου Aspis, που διάθετε μεν ρευστότητα, την οποία δεν μπορούσε να διοχετεύσει στην αγορά, καθώς δεν κάλυπτε τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Ηταν η Τράπεζα του Ομίλου που ελεγχόταν από τον Π. Ψωμιάδη, με τις αναπόφευκτες συνέπειες στο brand name της εξ ου και μετονομάστηθε σε T Bank. Επειδή ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε το οικονομικό επιτελείο ήθελε να βιώσει η αγορά τις συνέπειες μιας πτώχευσης, η T Bank, μετά το διαχωρισμό της από τα «κακά» στοιχεία του παθητικού, μεταφέρθηκε και συγχωνεύθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ( Hellenic Postbank), το οποίο απορρόφησε το προσωπικό της, το υγιές χαρτοφυλάκιο , τις καταθέσεις της και το δίκτυο.
Η δέυτερη τράπεζα που γλύτωσε την πτώχευση ( η οποία επιβάρυνε αποκλειστικά τους μετόχους της, αλλά όχι το προσωπικό ή τους καταθέτες της) ήταν η Proton Bank, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η οποία επίσης πέραν των αρνητικών συνεπειών στο όνομά της από τις δικαστικές και άλλες υποθέσεις του τέως προέδρου και βασικού μετόχου της, υπέστη το πλήγμα της σημαντικότατης έλλειψης κεφαλαίων. Αυτή η υπόθεση είχε άλλη τύχη από την Τ Βank. Εκεί, το καλό κομμάτι της Τράπεζας, αποτέλεσε τη «μαγιά» για τη δημιουργία της νέας Proton Bank, η οποία δεν έχει κανένα απολύτως συσχετισμό με την παλαιά ομώνυμη τράπεζα, πλην του δικτύου και των εργαζομένων. Στη νέα Proton, εισήλθε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξασφαλίζοντας της κεφαλαιακή επάρκεια. Η νέα Proton, υπό τη σκέπη του ΤΧΣ και της ανακεφαλαιοποίησης, λειτουργεί ήδη ανταγωνιστικά, λανσάροντας νέα προϊόντα με ελκυστικές αποδόσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr