Μόνο οι τράπεζες μετρούν πτώση σε ποσοστό που ξεπερνά το 97%, ενώ πλήθος μετοχών διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά ή έχει βρεθεί πολύ κοντά σε αυτά, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Υπό αυτά τα δεδομένα, η αγορά ανησυχεί για πλήρη... διάλυση των αποτιμήσεων, από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά κι εφόσον ξεκαθαριστεί το τι πραγματικά ισχύει στην περίπτωση της Ισπανίας, αν τελικά η τρόικα θα εγκατασταθεί στη Μαδρίτη. Ίδιες ανησυχίες ως προς την τάση διατυπώνονται και και για την Ιταλία με την απόδοη του δεκαετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει στο υψηλό του 6,28%, που σημαίνει ότι οι αγορές έχουν μεταβιβάσει το ενδιαφέρον τους για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Με τον ευρωπαίκό Νότο να φλέγεται στην κυριολεξία, ένα αδύναμο αποτέλεσμα από τις ελληνικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής, θα οδηγήσει την αγορά σε επίπεδα που πλέον θυμούνται οι παλαιοί χρηματιστές ή δεν υπάρχουν καν στα αρχεία των χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες τροφοδοτούν τα στατιστικά δεδομένα τους με παραγγελίες από το ίδιο το Χ.Α.
Για τους λόγους αυτούς, οι αναλυτές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις πρωτοβουλίες που προς το παρόν δεν αναλαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρώ έφτασε να κινείται τη Δευτέρα, μετά τα νέα της Ισπανίας ως προς τη διάσωση των τραπεζών της σε υψηλά 6 μηνών και από χθες ξεκίνησε η αποκαθήλωση... Τα spreads στις αγορές του Νότου έχουν ξεφύγει και πλέον αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. φτάνουν στο σημείο να συμμερίζονται απόψεις της διεθνούς κερδοσκοπίας, όπως του μεγαλοεπενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προσφάτως δήλωσε ότι σε τρεις μήνες το πρόβλημα θα έχει χτυπήσει την καρδιά της Ευρώπης. Τα στατιστικά στοιχεία της Ευρώπης δείχνουν στο μεταξύ ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωζώνης είναι πλέον μηδενικοί και η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς.
Σύμφωνα με την αγορά, οι 460 μονάδες για τον γενικό δείκτη αποτελούν το έσχατο σημείο στήριξης. Αν δοκιμαστεί η περιοχή αυτή και εν συνεχεία «σπάσει», ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η στάση των αποτιμήσεων. Πλέον, η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Εθνικής διαμορφώνεται ως προς την κεφαλαιοποίησή της σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του Τιτάνα. Δηλαδή, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής φέρνει τη μετοχή της τράπεζας κάτω από το 1 δισ. ευρώ και στην πέμπτη θέση στο Χ.Α.
Παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς η διαδικασία εκποίησης θέσεων σε Ελληνικές μετοχές, Τραπεζικές και μη, συνεχίζεται από τα ξένα χαρτοφυλάκια με αμείωτους ρυθμούς. Οι ξένοι πουλάνε Χώρα, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας, εκτιμώντας ότι το "country risk" παραμένει υψηλό. Η Χώρα βρίσκεται στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα και τίποτα δεν δείχνει ότι στις 18 του μήνα θα έχει λυθεί το πρόβλημα ακυβερνησίας, πολλώ δε μάλλον ότι θα έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων που απαιτούν λύση χθες (!!!) Όπως η πιθανότητα ενεργειακού "black out" εν μέσω θέρους, το σταμάτημα μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό και η άτυπη αλλά ουσιαστική στάση πληρωμών από το Δημόσιο. Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα μπορεί να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, ή να προσελκύσει "φρέσκα" κεφάλαια, όσο η ορατότητα στο πολιτικό περιβάλλον παραμένει χαμηλή. Οι συστημικές πωλήσεις θα συνεχίσουν να βάλλουν επί "δικαίων και αδίκων", καθώς οι κυριότεροι παράγοντες διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων (ρευστότητα και ψυχολογία) παραμένουν στο ναδίρ, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr