Ελπίδα μήπως κοπάσει το κύμα των ρευστοποιήσεων στο Χ.Α. μετά τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, που ως γνωστόν τίθενται σε ισχύ σήμερα, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Ένα μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων και κυρίως στον ΟΤΕ και την Εθνική που έφεραν τις συγκεκριμένες μετοχές σε ιστορικά ή και πολυετή χαμηλά συνδέθηκε με τις αλλαγές στους MSCI. Αυτός ήταν και ο λόγος που «πάτησαν» οι ξένοι διαχειριστές για να αδειάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μιά σειρά από άλλες μετοχές του 20άρη, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που αυξάνει το ρίσκο επενδύσεων στη χώρα. Χρηματιστές και τραπεζίτες παρακολουθούν το κατρακύλισμα της αγοράς σε πολυετή χαμηλά κι αναζητούν σημάδια ελπίδας και ανάκαμψης. Από τη στιγμή, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, που το πρόβλημα «άγγιξε» την Ισπανία, θα πρέπει να αναμένονται κλυδωνισμοί για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς. Ο ίδιος ανησυχεί και για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στη χώρα. Από τη στιγμή που η ανακεφαλαιοποίηση προχωρήσει σε επίπεδο τοποθέτησης κεφαλαίων από το Ειδικό Ταμείο, το κράτος και η τρόικα θα έχουν τον πρώτο λόγο στο management των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι θα αναθεωρηθούν πολλές από τις επενδυτικές επιλογές του παρελθόντος σε άλλες οικονομίες, όπως της Αν. Ευρώπης, που έμοιαζαν ελπιδοφόρες, αλλά η ύφεση και η κρίση τις έχει αγγίξει σε πρωτοφανή επίπεδα. Επίσης, η ίδια πηγή εκφράζει την ανησυχία της για τις πωλήσεις παγίων στοιχείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Η ανησυχία εδράζεται στα τιμήματα που πουληθούν άλλες επενδυτικές δραστηριοτητές τους. Το κλίμα πάντως, δεν είναι και το καλύτερο και αναφέρουν ως παράδειγμα την Αγροτική, η οποία πουλάει την ΕΒΖ, αλλά πολλά από τα σοβαρά σχήματα που είχαν δείξει αρχικά ενδιαφέρον, εγκαταλείπουν. Αν συμβαίνει αυτό με την ΑΤΕ, διερωτάται, τί θα γίνει με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης ή το Χίλτον, των Εθνική και Alpha Bank αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου, «παρ’ όλα αυτά το μεσοπρόθεσμο πτωτικό momentum που βρίσκεται σε ισχύ στο Χ.Α. από τα μέσα Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να αλλάξει μέχρι τις εκλογές λόγω της ρευστότητας στο πολιτικό περιβάλλον και της συνεχιζόμενης ‘φιλολογίας’ περί πιθανής εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Για τις επόμενες 2,5 εβδομάδες μέχρι τις εκλογές αναμένεται μια κίνηση το πολύ μέχρι τις 555-565 μονάδες που είναι ένα εύλογο επίπεδο διόρθωσης της μετεκλογικής πτώσης από τις 690 μονάδες στις 485 μονάδες. Από την άλλη δεν αποκλείεται οι 485 μονάδες να δοκιμαστούν και πάλι μέχρι τις εκλογές άλλη μια ή δυο φορές αν διογκωθεί η πολιτική ρευστότητα.
Ένας άλλος λόγος συγκράτησης των τιμών, ειδικότερα των τραπεζών είναι η εκταμίευση των €18 δις από τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος στο ορατό μέλλον, αφού με Tier I στο 8% μπορούν να δανεισθούν εκ νέου από την ΕΚΤ.
Από την άλλη η σημαντική υποχώρηση που παρατηρείται στα έσοδα στο δίμηνο Απριλίου-Μαίου και η ανάλογη πορεία που αναμένεται τον Ιούνιο, όπως και το πάγωμα στη λήψη νέων μέτρων ενδεχομένως να οδηγήσει το έλλειμμα του 2012 στα περσινά επίπεδα απομακρύνοντας την Ελλάδα από τις αγορές περαιτέρω. Έτσι δημιουργείται ένα αρνητικό περιβάλλον για επενδύσεις αφού το ρίσκο χώρας είναι πλέον τεράστιο και τα περισσότερα funds δεν θέλουν το αναλάβουν. Επομένως, άνοδο με κάποια διάρκεια είναι φυσιολογικό να αναμένουμε μετά τις εκλογές, αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που επιθυμεί η αγορά».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr