Ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για να αναπτυχθεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης και δεν θα βλαφθούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι. «Σε τέτοια περίπτωση, είμαι έτοιμος να συμμετάσχω» τόνισε ο κ. Βγενόπουλος. Ανέφερε, επίσης, ότι η MIG έχει επενδύσει 3,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ο πρόεδρος της MIG επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση και να συμμετάσχει και η MIG, είναι να γίνει διαγνωστικός έλεγχος στα χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών από την Blackrock.
Επίσης, δεν απέκλεισε την δυνατότητα συγχώνευσης Λαϊκής και Τράπεζας Κύπρου.
Επικαλούμενος και πρακτικά της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής, ο Ανδρέας Βγενόπουλος άφησε αιχμές κατά του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, και του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Αναφέρθηκε, σχετικά, στον Ιούνιο του 2009, όταν λήφθηκε η απόφαση για μεταφορά της έδρας της MPB στην Ελλάδα. Δεν ζήτησα, είπε, χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για να παραμείνει η έδρα στην Κύπρο, αλλά εκσυγχρονισμό του.
Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε επίσης ότι το εποπτικό σύστημα της Κύπρου είναι αρκετά καλό και αποδεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά απέτυχε να διαδραματίσει τον ρόλο του.
Για τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι άλλα έλεγε πριν από τρεις μήνες και άλλα σήμερα. Δηλαδή, είπε, «τον Δεκέμβριο έλεγε ότι δεν θα μπούμε στον μηχανισμό στήριξης και ότι μπορούμε να εκδώσουμε ομόλογα στις τράπεζες παίρνοντας μετοχές και άλλα λέει σήμερα».
Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε, εξάλλου, ότι είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.
Επίσης ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής θεσμών, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και του είπε πως έχει καλή σχέση με τον κ. Ορφανίδη, να μην δώσει συνέχεια στο θέμα και, όταν τελειώσει, θα τον επισκεφθούν μαζί, για να τα βρουν. Υποστήριξε ότι ουδέποτε συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον κ. Νεοφύτου και ότι στη μοναδική συνάντηση που είχε μαζί του, στην οποία ήταν παρόντα και άλλα μέλη του συμβουλίου της MPB, απλώς συνόδευε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως ο τότε πρόεδρος της Marfin προσπάθησε να πείσει την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ ότι έπρεπε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου, για να γίνει πιο χαλαρό και στη βάση των δικών του αναγκών και επιθυμιών. Το ίδιο, είπε ο κ. Βγενόπουλος, ζητούσε τότε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση από τη Βουλή, αλλά η απάντηση του ΔΗΣΥ ήταν αρνητική.
Χίλιες φορές «να υλοποιούσε τότε την απειλή του και να απομάκρυνε την τράπεζα από την Κύπρο, γιατί τώρα δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία σε μνημόνια και μηχανισμούς στήριξης» υποστήριξε ο κ. Βγενόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όταν αγοράσθηκαν από την MPB και την Τράπεζα Κύπρου τα ελληνικά ομόλογα, δεν υφίστατο θέμα PSI.
Σε ερώτηση κατά πόσον ο κ. Ορφανίδης έπαιξε αρνητικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρά του. Υποστήριξε, τέλος, ότι όλα τα δάνεια της Marfin εγκρίθηκαν από τα εκτελεστικά της όργανα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr