Το σωματείο Σπάρτακος υπό το Γιώργο Αδαμίδη που εκπροσωπεί πάνω από 3.000 εργαζομένους σε ορυχεία -μονάδες ηλεκτρισμού, χρεώνει στην ηγεσία του συνδικάτου υπό το Νίκο Φωτόπουλο κωλυσιεργία, και ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση από το Μάρτιο και όχι στο παρά πέντε των εκλογών.
Σημείο αιχμής της νέας ενδοσυνδικαλιστικής κόντρας είναι τα επιδόματα, και η διατήρηση στο κείμενο της νέας σύμβασης όσο το δυνατόν περισσότερων από τα 37 που ισχύουν σήμερα στη ΔΕΗ. Εκείνο που ανησυχεί το Σπάρτακο είναι ότι το επίδομα που εισπράττουν τόσα χρόνια τα μέλη του δεν ονομάζεται «κινδύνου», και αν στη νέα σύμβαση δεν χαρακτηριστεί ως τέτοιο, οι εργαζόμενοι σε σταθμούς και ορυχεία θα το χάσουν, την ώρα που θα το έχουν κατοχυρώσει υπάλληλοι της ΔΕΗ σε θυγατρικές και διευθύνσεις, με σαφώς λιγότερο επικίνδυνο αντικείμενο.
Σαν συνέπεια τα μέλη του Σπάρτακου χρεώνουν κωλυσιεργία στον κ. Φωτόπουλο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του για το συγκεκριμένο θέμα με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Η κόντρα αυτή αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ που έχει συγκαλέσει ο Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ότι η στάση του στο θέμα της νέας σύμβασης είναι πολύ πιο «χαλαρή» συγκρινόμενη με άλλα ζητήματα, όπως π.χ. το χαράτσι στα ακίνητα.
«Δεν κινδυνεύει το επίδομα εργαζομένων σε σταθμούς- ορυχεία…»
Ταυτόχρονα ο Σπάρτακος κατηγορεί τη διοίκηση Ζερβού ότι παρ’ ότι είχε στείλει εδώ και καιρό επιστολή, καλώντας το συνδικάτο να υπογράψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη νέα σύμβαση, εν συνεχεία ο ίδιος άφησε το θέμα να σέρνεται. Χθες, το σωματείο προέβη σε συμβολική κατάληψη του σταθμού Άγιος Δημήτριος στη Κοζάνη, καθώς και του ορυχείου του «Νοτίου Πεδίου- το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια- προαναγγέλλοντας επανάληψη αν δεν επισπευσθεί η υπογραφή της νέας σύμβασης.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση της διοίκησης. Σε ανακοίνωση με αποδέκτη το σωματείο διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να τεθούν υπό αμφισβήτηση επιδόματα που συνδέονται με εργασίας επικινδυνότητας, όπως αυτό που εισπράττουν οι εργαζόμενοι σε σταθμούς και ορυχεία.
Ανακοίνωση για να ηρεμήσει τα πνεύματα εξέδωσε και ο κ. Φωτόπουλος. Σε αυτήν διαβεβαιώνει πως «καμιά απολύτως ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει σε κανέναν μας σχετικά με το ενδεχόμενο να πέσουμε στη μετενέργεια, καθώς η σύμβασή μας λήγει στις 12 Φεβρουαρίου του 2013», υποστηρίζει ότι «κανείς δεν θα κόψει κανένα επίδομα», και ότι η ΓΕΝΟΠ «δεν θα αφήσει να χαθεί ούτε μια ημέρα για να υπογράψει νέα σύμβαση». Κύκλοι πάντως του Σπάρτακου θεωρούν υπεκφυγή την τακτική Φωτόπουλου αφού οι εξελίξεις είναι ούτως ή άλλως ραγδαίες. Τον κατηγορούν ότι ουδείς κατοχυρώνει το προσωπικό της ΔΕΗ σε περίπτωση π.χ. πώλησης των 4 λιγνιτικών μονάδων όπως επιτάσσει η Κομισιόν, και υποστηρίζουν ότι "όσο πιο γρήγορα υπογραφεί νέα σύμβαση τόσο πιο γρήγορα θα σωθούν όσα μπορούν να περισωθούν" (σσ : αναφέρονται κυρίως στα επιδόματα). Εκτιμούν, δε, ότι με το έντονα "αντιμνημονιακό" πολιτικό τοπίο, που θα επικρατήσει όπως αναμένεται μετά τις εκλογές, η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr