Με τη νέα συλλογική σύμβαση καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας, και όπως ισχύει σε όλες τις ΔΕΚΟ, έτσι και στη ΔΕΗ, οι συμβάσεις από ορισμένου χρόνου που είναι σήμερα (ως τα 60, 62 ή 65 έτη αναλόγως το επίπεδο εκπαίδευσης του εργαζόμενου) μετατρέπονται σε αορίστου, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, για τις απολύσεις, η διοίκηση προτείνει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομοτεχνικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης. Αν η εταιρεία προτείνει μια από αυτές τις λύσεις και ο εργαζόμενος τις αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης.
Στην ουσία, εκείνο που αλλάζει στο θέμα των μεταθέσεων, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να τις αρνηθούν, αφού με τη νέα συλλογική σύμβαση παύουν να προστατεύονται από τον όρο της μονιμότητας, που σημαίνει ότι αν δεν δεχθούν, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με απόλυση. Αντίθετα, αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα, είναι ότι ο εργαζόμενος, ξέροντας ότι προστατεύεται από την «άτυπη» μονιμότητα που προσέφερε η σύμβαση ορισμένου χρόνου, προσέφευγε στη Δικαιοσύνη και μπλόκαρε τη μετάθεσή του. Στο εξής, και σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση της διοίκησης για τη σύμβαση, η άρνηση αποδοχής μετάθεσης ενός εργαζόμενου θα εξομοιώνεται με παραίτηση του μισθωτού.
Σύμφωνα πάντα με τη πρόταση της διοίκησης, απολύσεις προβλέπονται επίσης και για τις περιπτώσεις εκείνες που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι για μια διετία- αντί για 3ετία που ισχύει σήμερα- και εφόσον επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι.
Τι προβλέπεται για μισθούς
Στο θέμα των μισθών, η νέα συλλογική σύμβαση αποτυπώνει τα όσα ισχύουν ήδη στο πλαίσιο του μνημονίου, δηλαδή χαμηλότερες αποδοχές κατά 35% από τα επίπεδα της 31ης/12/2009 ή κατά 17% μεσοσταθμικά από το Νοέμβριο του 2011 οπότε και έγιναν οι τελευταίες μειώσεις. Αυτό σημαίνει, ότι οι μέσες μεικτές αποδοχές στη ΔΕΗ διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2.940 ευρώ από τα 4.517 ευρώ που ίσχυαν στο τέλος του 2009. Περαιτέρω μισθολογικές μειώσεις δεν προβλέπονται από τη νέα συλλογική σύμβαση, παρά οι αποδοχές παγώνουν στα σημερινά επίπεδα.
Τα παραπάνω που συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων σε συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, αποτελούν εναρμόνιση του νομικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, μαζί με ορισμένες επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που παρέδωσε στο συνδικάτο ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr