Έτσι, κι ενώ η ανησυχία για τον αντίκτυπο του προβλήματος στη ΔΕΠΑ κορυφωνόταν, τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών ξεμπλόκαραν την επιστροφή φόρου ύψους 110 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τον οποίο η τελευταία είχε προκαταβάλει έναντι πρόβλεψης κερδών για τη χρήση του 2011, η οποία όμως έκλεισε με ζημιές.
Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν ίσως και σήμερα προς τη ΔΕΗ, που με τη σειρά της θα καταβάλλει 70 εκ. ευρώ για τις οφειλές που έχει προς τον λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) ώστε εκείνος να μπορέσει να αποπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών του τόσο προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, όσο και προς τους παραγωγούς μονάδων ΑΠΕ, που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 2 μήνες. Όσο για τα υπόλοιπα 40 εκ. ευρώ, θα τα διαθέσει η ΔΕΗ για να αποπληρώσει προμηθευτές της, για παράδειγμα τη ΔΕΠΑ.
Επίσης, έχει επέλθει συμψηφισμός 50 εκ. ευρώ για χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ (οφειλές από φωτεινούς σηματοδότες), ενώ την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να παρακρατήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ποσό 250 εκ. ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων. Τα 200 εκ. ευρώ αφορούν ειδικό τέλος που κατέβαλε η ΔΕΗ στο Δημόσιο τον Μάρτιο, και τα 50 εκ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει τον Απρίλιο.
Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει να ξεμπλοκάρει η τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το βασικό πρόβλημα αφορούσε στη «ρήτρα δραχμής», που η ΕΤΕπ είχε απαιτήσει να συμπεριληφθεί στις δανειακές της συμβάσεις με ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, κατόπιν συνεννόησης με το υπ. Οικονομικών, η ΕΤΕπ δέχθηκα να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη ρήτρα. Από εκεί και πέρα, η ΕΤΕπ χρωστά στη ΔΕΗ ποσά 150 εκ. ευρώ για συμβάσεις που έχει εκτελέσει η ΔΕΗ και καταβάλει τις σχετικές αμοιβές προς τους προμηθευτές της, χωρίς ωστόσο το αντίστοιχο ποσό να έχει εκταμιευθεί από την τράπεζα. Στα ποσά θα πρέπει να προστεθούν, όπως λένε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ- επιπλέον 280 εκ. ευρώ για έργα που επίσης έχει χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ.
Τέλος, όσον αφορά στο περίφημο δάνειο που πρόκειται να δοθεί στην αγορά ηλεκτρισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 350 εκ. ευρώ, πηγές του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε καλό δρόμο, και πως σύντομα θα ανάψει το «πράσινο φως». Το δάνειο θα δοθεί απ’ ότι φαίνεται στο σύνολό του μόνο στον διαχειριστή και το λειτουργό της αγοράς (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ αντίστοιχα) και όχι και στη ΔΕΗ -όπως αρχικά είχε δρομολογηθεί- γεγονός που προκάλεσε και την εμπλοκή, αφού θεωρήθηκε ως κρατική ενίσχυση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr