Περιγράφοντας τις θέσεις της ΝΔ για την οικονομική πολιτική, και αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Σαμαράς άφησε σαφείς υπόνοιες ότι θα τηρήσει διαφορετική γραμμή από την τωρινή κυβέρνηση στο θέμα της πώλησης των τεσσάρων μονάδων, που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν.
«Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί μονάδες της ΔΕΗ, επιλεγμένες μάλιστα με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια», είπε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει πως «η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, που θα υπάρξει άμεσα, χωρίς αυτόν, ότι τώρα δίνουμε, αύριο θα το μετανιώσουμε ή θα το πληρώσουμε πολλαπλάσια».
Σχολιάζοντας την αναφορά Σαμαρά για τη ΔΕΗ, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν – αναλόγως φυσικά και των ποσοστών που θα προκύψουν για τη ΝΔ από τις εκλογές- η νέα αυτή πολιτική να προβλέπει είτε προσωρινό πάγωμα, είτε ακόμη και αναθεώρηση των όσων έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την Κομισιόν για το σπάσιμο του μονοπωλίου στο λιγνίτη μέσω της πώλησης μονάδων. Και δεν αποκλείουν επαναφορά στο τραπέζι του σεναρίου να ανοίξουν νέα λιγνιτορυχεία.
«Περί φθηνής ενέργειας»…
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι μια από τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του πρώτου χρόνου που θα ανακοινωθούν μέσα σε ενάμισι μήνα από το σχηματισμό κυβέρνησης, θα αφορά στον προγραμματισμό της ενεργειακής πολιτικής. Στόχος, όπως είπε κ. Σαμαράς, είναι «μέσα σε μια 10ετία το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να είναι ανταγωνιστικό στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι «σήμερα το μόνο που δεν απασχολεί το κράτος είναι η φθηνή ενέργεια. Όμως, έτσι δεν κερδίζεται η μάχη της ανταγωνιστικότητας».
Πρόκειται για αναφορά που σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου υπονοεί αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, που επίσης μπορεί να σχετίζεται με τη δυνατότητα να ανοίξουν νέα λιγνιτορυχεία. Κάποιοι ωστόσο δεν αποκλείουν η ΝΔ να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο «λιθάνθρακας», το οποίο υπενθυμίζουμε ότι είχε κλείσει κατηγορηματικά η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά και τις αντιδράσεις που είχαν ξεσηκώσει τα σχέδια συνεργασίας ΔΕΗ- RWE, επί θητείας Τάκη Αθανασόπουλου. Οι ίδιοι μάλιστα κύκλοι υπενθυμίζουν τις θέσεις του θεσμικού οργάνου των 15 πιο ενεργοβόρων βιομηχανιών, της ΕΒΙΚΕΝ που κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί υπέρ του «εμπλουτισμού του ενεργειακού μίγματος, με κατασκευή σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα», καθώς επίσης «να ανοίξει ξανά ο διάλογος περί πυρηνικής ενέργειας, και να γίνει αναβάθμιση παλαιών λιγνιτικών μονάδων (repowering)».
Τι είπε για τέλος ακινήτων, ΑΟΖ…
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ, ότι θα δοθεί έμφαση στην έρευνα υδρογονανθράκων, και ότι προτεραιότητα της ΝΔ θα είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Κύπρο. «Όταν μιλήσαμε για την προτεραιότητα να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, η ΑΟΖ, ώστε να αποκαλυφθούν τα ενεργειακά μας αποθέματα, κάποιοι αμφισβήτησαν ότι υπάρχουν τέτοια αποθέματα. Τώρα έρχονται ξένοι οργανισμοί και κάνουν συνέδρια στην Ελλάδα για τον ενεργειακό της πλούτο. Κι όμως, ακόμα ΑΟΖ δεν έχουμε ανακηρύξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρειαζόμαστε»- είπε- «την Ευρώπη περισσότερο παρά ποτέ. Αλλά και η Ευρώπη μας χρειάζεται, γιατί οι μόνες ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας είναι αυτές που ήδη ανακαλύφθηκαν ή πιθανολογούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr