Ανάμεσα στους 14 επίδοξους αγοραστές που περνούν στη β’ φάση του διαγωνισμού συγκαταλέγονται οι ιταλικές Eni και Edison, η ρωσική Gazprom , καθώς επίσης δύο ισπανικές (Gaz Natural, Enagas), η ολλανδική Vopak (από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαχειρίζεται ενεργειακές υποδομές και κυρίως αποθήκες καυσίμων), η ισραηλινή Israel Corporation (holding company με συμμετοχές σε πολλές ενεργειακές εταιρείες της χώρας) και η ιαπωνική Mitsui με παρουσία και στην εμπορία φυσικού αερίου. Από ελληνικής πλευράς, στην επόμενη φάση πέρασαν η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου - Motor Oil μαζί με την κοινών συμφερόντων εταιρεία M+M, καθώς και ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Ποιοι «κόπηκαν» ; Η ρωσική εταιρεία Energy του πολυεκατομμυριούχου Ιγκόρ Γιουσούφωφ, πρώην υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας και νυν μέλους του Δ.Σ. της Gazprom, το αυστραλιανό fund Brookfield και το ρωσο-κυπριακό fund Doherver, καθώς οι φάκελοί τους δεν είχαν υποβληθεί έγκαιρα και δεν ήταν πλήρεις. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο και αξιολόγησε τους φακέλους.
Πιθανές συμμαχίες…
Στην πράξη ο διαγωνισμός τώρα αποκτά ενδιαφέρον, καθώς σε αυτή τη φάση θα διαμορφωθούν οι πιθανές συμμαχίες και τα κοινοπρακτικά σχήματα, που θα καταθέσουν από κοινού προσφορές. Συμμαχίες μπορούν να διαμορφωθούν μεταξύ εταιρειών που παράγουν φυσικό αέριο και ευρωπαίων πελατών τους. Τέτοια για παράδειγμα μπορεί να είναι η περίπτωση της ισπανικής Gas Natural και της αλγερινής Sonatrach, οι οποίες ήδη έχουν ανεπτυγμένες σχέσεις.
Οι εταιρείες που συνεχίζουν στο διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες : Εκείνες που ενδιαφέρονται μόνο για τη ΔΕΠΑ, εκείνες που ενδιαφέρονται μόνο για το ΔΕΣΦΑ, και εκείνες που επιδιώκουν την απόκτηση όλου του ομίλου. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν 3 από τις συνολικά 14 εταιρείες. Πρόκειται για την ιταλική Eni, την ελληνική M&M Gas και τη ρωσική Gazprom (Gazprom Finance B.V.). Δύο άλλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον αποκλειστικά για το ΔΕΣΦΑ: ο λόγος για τον ισπανό διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου Enagas αλλά και για την Ολλανδική Vopak LNG. Όμως ο μεγαλύτερος όγκος εταιρειών εκδηλώνει ενδιαφέρον είτε μόνο για τη ΔΕΠΑ ή για τον καθετοποιημένο όμιλο. Σε αυτήν την κατηγορία οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι η ισπανική Gas Natural, η ιταλική Edison, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε αυτή την κατηγορία επίσης ανήκουν η ρωσική OSJC που ανήκει στο βιομηχανικό όμιλο Sintez.
Οι «κομμένοι»
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, και ενώ το Ταμείο Αξιοποίησης επρόκειτο να ανακοινώσει το μεσημέρι τον κατάλογο των εταιρειών που «περνούν» στη β’ φάση, κάποιοι από τους «κομμένους» παίκτες ζήτησαν να παραταθεί η ανακοίνωση, προκειμένου να προσκομίσουν τα στοιχεία που έλειπαν από τον φάκελό τους. Το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι εκ των εταιρειών που κόπηκαν, είχαν επισκεφτεί τη Τρίτη το Ταμείο, και είχαν προσκομίσει εκ των υστέρων τα στοιχεία που έλειπαν. Τέτοια λέγεται ότι είναι και η περίπτωση τους επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Energy, Ιγκόρ Γιουσούφωφ, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με την ρωσική εξουσία. Το γεγονός επιχειρήθηκε να συνδεθεί με την επίσκεψη που πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές στη Μόσχα ο επικεφαλής του Ταμείου Κ. Μητρόπουλος, κύκλοι ωστόσο του Ταμείου διευκρίνιζαν ότι ο λόγος του ταξιδιού είναι η συμμετοχή του σε ενεργειακό φόρουμ, που έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr