Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όσον αφορά τη χώρα μας, σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο, (από Μάιο έως Αύγουστο 2011), η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σημείωσε μείωση 53,41%, από 1.056 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι επισκέπτες από τη Ρωσία ανέβηκαν και πάλι στην κατάταξη των δέκα χωρών, με την υψηλότερη ετήσια δαπάνη, πηγαίνοντας από την έβδομη θέση, το 2010, στην πέμπτη θέση, το 2011, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, μία τάση που παρατηρήθηκε ολόκληρο το χρόνο.
Εξετάζοντας και το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι τουρίστες στην Ελλάδα, η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε αεροπορικά εισιτήρια, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, αυξήθηκε κατά 75,23%, δηλαδή από 5 εκατ. ευρώ, το 2010, στα 9 εκατ. ευρώ, το 2011. Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση, όπως επισημαίνεται, ενδέχεται να οφείλεται στην αυξημένη φορολογία και την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Επίσης, ο τομέας της ψυχαγωγίας, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, κατέγραψε αύξηση κατά 44,14%, δηλαδή από 16 εκατ. ευρώ, το 2010, στα 23 εκατ. ευρώ, το 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa Europe, η μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι νέες τεχνολογίες και η διεύρυνση του περιβάλλοντος αποδοχής των καρτών πληρωμών, θα αυξήσουν ακόμη πιο πολύ τις σχετικές δαπάνες από τους επισκέπτες στη χώρα μας.
Όπως προέκυψε από το Δείκτη Καταναλωτικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των δέκα χωρών με την υψηλότερη δαπάνη στις έξι υπό εξέταση χώρες, παρά το γεγονός ότι κατεγράφη η χαμηλότερη ετήσια αύξηση, ύψους μόλις 4,5%, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011.
Τα στοιχεία της Visa Europe αποκάλυψαν ότι η Γαλλία διατηρεί την πρώτη θέση ως η χώρα όπου καταγράφηκε η υψηλότερη δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού και ανέρχεται συνολικά στα 3,1 δισ. ευρώ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2011. Η δαπάνη, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, το τελευταίο τετράμηνο του 2011, ήταν η διπλάσια από αυτή που σημειώθηκε στην Ελλάδα (429 εκατ. ευρώ), την Τουρκία (723 εκατ. ευρώ) και την Πορτογαλία (569 εκατ. ευρώ) μαζί.
Διψήφια αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού καταγράφηκε σε πέντε από τις έξι χώρες της Μεσογείου, με τη Γαλλία να εμφανίζει αύξηση κατά 20,8%. Όπως υπογραμμίζεται, αν και στην Ελλάδα καταγράφηκε ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 5,4%, ωστόσο, πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση, που σημειώθηκε στις έξι χώρες, ενώ η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ήταν, επίσης, η χαμηλότερη από όλες τις έξι χώρες, ύψους 492 εκατ. ευρώ.
Οι επισκέπτες στις έξι χώρες τις Μεσογείου συνέβαλαν σε σημαντική αύξηση της δαπάνης για ψυχαγωγία, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, με συνέπεια αυτή η κατηγορία να καταγράφει αύξηση κατά 95,3%, σε ετήσια βάση, αγγίζοντας συνολική δαπάνη της τάξεως του 1,359 δισ. ευρώ. Οι κατηγορίες Τρόφιμα & Ποτά και supermarket σημείωσαν αύξηση καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού, σε ετήσια βάση, της τάξεως του 13,4% και 13,6%, αντίστοιχα, καταγράφοντας δαπάνη, ύψους 57 εκατ. ευρώ και 344 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Η δαπάνη των επισκεπτών από τις αναδυόμενες αγορές - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα - ανήλθε στα 901εκατ. ευρώ, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, αυξημένη περίπου κατά 211 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία αυξήθηκε από το 4,30%, που ήταν την περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου του 2010 στο 4,94%, κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Όπως σχολιάζεται, η δαπάνη των Ρώσων καταναλωτών, σε αυτό το τετράμηνο του έτους, έμοιαζε κατά πολύ με τη δαπάνη, κατά την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου 2011, η οποία έφτανε το 5,17% του συνόλου της δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού στις έξι χώρες. Η δαπάνη των επισκεπτών από την Ινδία παρέμεινε αμελητέα, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, και εξακολούθησε να είναι αμετάβλητη, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Επισημαίνεται ότι ο Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου της Visa Europe βασίζεται στα στοιχεία διασυνοριακών συναλλαγών με όλες τις κάρτες Visa (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες) στις έξι υπό εξέταση χώρες. Αυτά τα στοιχεία επεξεργάζονται, ώστε να παρουσιάζουν μία συνολική εικόνα για το τετράμηνο (τόσο στις έξι χώρες, συνολικά όσο και επιμέρους στην καθεμία). Στη συνέχεια, γίνεται σύγκριση αυτών των στοιχείων με την αντίστοιχη δαπάνη του περασμένου έτους και έτσι, προκύπτει ο ετήσιος δείκτης μεταβολής της καταναλωτικής δαπάνης.