Αδυναμία προσέγγισης κρίσιμων τεχνικών αντιστάσεων παρατηρείται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Αν και κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, της Παρασκευής και της Δευτέρας, δόθηκε η ευκαιρία να ξεχωρίσουν μη τραπεζικές μετοχές, η καχυποψία παραμένει μεγάλη. Το Χ.Α. περισσότερο ευνοείται από το διεθνές κλίμα, παρά από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είναι σκοτεινές. Λίγες μέρες πριν αλλάξει η χρονιά και η αγορά καταγγέλει τις κυβερνητικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ως προς το ότι δεν έχει γίνει ούτε μία αποκρατικοποίηση. Στέκεται στη νέα φορολογική πολιτική που έχει στεγνώσει την αγορά από ρευστότητα, με τις επιχειρήσεις, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα 9μήνου, να σημειώνουν όχι μόνο πτώση τζίρου, αλλά και αισθητή διεύρυνση ζημιών. Οι ξένοι οίκοι μπορεί να μην βλέπουν την αγορά στο σύνολό της ως επενδυτική ευκαιρία σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αλλά θεωρούν ότι το αργότερο μέχρι την ολοκλήρωση του τέταρτου τριμήνου, το Χ.Α. θα έχει βρεθεί στον... πάτο και μαζί με αυτό οι άλλοτε μοχλοί της αγοράς, οι τράπεζες. Οι οποίες θα έχουν περάσει στους ισολογισμούς τους όλα τα άσχημα και επιβαρυντικά στοιχεία. Σε συνδυασμό με την προσδοκία για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο, το 2012 μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο άσχημη η επόμενη χρονιά, σχολιάζουν χρηματιστές. Με καθαρά κερδοσκοπική προσέγγιση, οι ξένοι οίκοι, όπως η Citigroup και η
Deutsche Bank για πρώτη φορά σε σχόλιά τους στέκονται στην ειλικρίνια των οικονομικών στοιχείων που παρουσίασαν οι τράπεζες στο τρίτο τρίμηνο, θεωρώντας λίγο - πολύ ότι κάπου εδώ είναι ο πάτος της αγοράς και της μεγέθυνσης των ζημιών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Από το πρώτο τρίμηνο κι έπειτα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ξένους διαχειριστές και με κορύφωση το 2013 οι τράπεζες να έχουν περάσει σε κερδοφορία, κάτι που θα αποτελέσει και την απαρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση.
Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο κάνουν λόγω για πτώση 90 και 97% στις τιμές των τραπεζικών μετοχών την τελευταία διετία και 51% πτώση για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου από την αρχή του χρόνου. Παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία, τα χειρότερα που βιώνουν οι επενδυτές είναι τώρα, οπότε και τεχνικά, δικαιολογείται αντίδραση της αγοράς το 2012 και βεβαίως ολοκλήρωση της επόμενης χρονιάς με καλύτερο πρόσημο. Άνοδος του Χρηματιστηρίου σημαίνει και αλλαγή της ψυχολογίας, κάτι που γνωρίζει καλά ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για roadshow της ΕΧΑΕ.
Η κυριότερη άμεση αντίσταση βρίσκεται στην ζώνη των 720 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η βασική πτωτική κίνηση του Νοεμβρίου και στο οποίο θα απαιτηθούν υψηλότεροι συναλλακτικοί όγκοι από τα 30 - 40 εκατ. ευρώ στα οποία έχει υποχωρήσει εσχάτως ο μέσος ημερήσιος τζίρος, σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα είμασταν περισσότερο διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα ρίσκο τοποθετήσεων -ειδικά σε ενδεχόμενη αδυναμία της Αγοράς- καθώς οι δύο προηγούμενες αντιδράσεις των Αγορών μετά τις Συνόδους Κορυφής έδωσαν γρήγορες και πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, φαινόμενο το οποίο πιθανόν να προεξοφληθεί νωρίτερα. Ένα ενδεχόμενο τέτοιο επίπεδο αδυναμίας θα μπορούσε για σήμερα να θεωρηθεί η περιοχή των 680 - 690 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Στ. Κ. Χαρίτος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr