Υπέρ του σχεδίου Eureca για την Ελλάδα τάσσονται χρηματιστές και τραπεζίτες. Εκείνο το οποίο προβληματίζει είναι αν η Ευρώπη θα συμφωνήσει τελικά σε αυτό και βεβαίως το πότε θα εφαρμοστεί. Δεδομένης τηςπολυφωνίας που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε., Έλληνες τραπεζίτες κρατούν μικρό καλάθι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο αυτό αποκλείεται θέμα κουρέματος του χρέους. Τη «δουλειά» της ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας, την πώληση ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του Δημοσίου αναλαμβάνουν τρίτοι, που έχουν πρωτίστως ως συμφέρον και ως μέλημα να πάρουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους πίσω.
Επίσης, η αγορά αμφισβητεί τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα μπορούσε να προκαλέσει στην πρώτη τριετία ή τετραετία του προγράμματος (σ.σ. άνω του 5%), αφού η οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δείχνει να έχει παραλύσει. Μάλιστα, εκφράζεται και η ανησυχία μόλις πάρουμε τη 6η δόση να έρθουν οι εκλογές προκειμένου να νομιμοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο και τα σκληρά επώδυνα μέτρα που θέλει και απαιτεί η τρόικα. Οι χρηματιστές παρατηρούν από τα «συμφραζόμενα» ότι η Γερμανία είναι πλήρως ενημερωμένη για το σχέδιο Eureka. Όχι μόνο γιατί τη δουλειά ανέλαβε το think tank της γερμανικής κυβέρνησης που αποτελεί την ομάδα του Roland Berger, αλλά γιατί ακόμα και η ίδια Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ είναι πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις σε μία άλλη χώρα, της Ελλάδας, όπως είναι το... κτηματολόγιο, ή η απεργία μίας συντεχνίας, όπως των ταξιτζήδων!
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ακόμα ότι είναι θετικό να αναλάβουν τη δουλειά των αποκρατικοποιήσεων θεσμικά όργανα της Ε.Ε. διασφαλίζοντας κατ' αυτή τη μέθοδο α) διαφανείς διαδικασίες, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, β) τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε συγκεκριμένα πλαίσια (π.χ. η κυβέρνηση έχει κάνει μία μόνο ιδιωτικοποίηση, αυτή του 20% του ΟΤΕ), και γ) εμπειρία, αφού οι Γερμανοί τουλάχιστον την έχουν ξανακάνει τη δουλειά στην Ανατολική Γερμανία. Υπό αυτά τα δεδομένα, το κλίμα είναι αρκετό να αλλάξει στην αγορά και την οικονομία, αλλά και έναντι των ιδιωτών δανειστών που ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας. Οι τελευταίοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις ανοιχτές τους θέσεις στα CDS, χάνοντας εκατομμύρια ευρώ, εκτιμούν χρηματιστές. Η αγορά αντέδρασε θετικά στις τελευταίες εξελίξεις, αφού η οποιαδήποτε νότα αισιοδοξίας είναι αρκετή για «ανεβάσει» την ψυχολογία των επενδυτών.
Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr