Πρόσφατη μελέτη της Ιcap Group κάνει λόγο για συγκλονιστική πτώση στα καθαρά κέρδη των εταιρειών του λιανεμπορίου, αλλά και για εμφάνιση ζημιών σημαντικού ύψους. Το αρνητικό κλίμα της εν λόγω αγοράς παλαιότερα δεν θα μπορούσε να αποτελεί συνάρτηση της οικονομίας της Ελλάδας και αυτό γιατί το φαινόμενο «κρίση» δεν είχε ποτέ προηγουμένως κάνει το ντεμπούτο του στη χώρα. Ωστόσο, στην εποχή της πρωτοφανούς ιστορικής παγκόσμιας κρίσης, η πτώση των σούπερ μάρκετ από την «ηγεσία» της αγοράς είναι απολύτως συμβατή με το κλίμα και την εικόνα του τώρα.
Ειδικότερα, μείωση των προ φόρων κερδών τους κατά 88% παρουσίασαν το 2010 οι 130 μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, με τις 43 εξ αυτών μάλιστα να καταγράφουν ζημίες.
Σύμφωνα με έρευνα της Icap, 87 από τις 130 εταιρείες του κλάδου των σούπερ μάρκετ κατέγραψαν για το 2010 κέρδη 145,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες 43 κατέγραψαν ζημίες προ φόρων συνολικού ύψους 129,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από αυτά τα 84,8 εκατ. ευρώ αναλογούν στη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου. Ετσι, για το σύνολο των 130 αλυσίδων προέκυψαν κέρδη προ φόρων μόλις 16 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 137,2 εκατ. ευρώ το 2009. Ο τζίρος των 130 εταιρειών το 2010 ανήλθε σε 9,4 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση λίγο λιγότερο από 1%. Αν εξαιρέσει κανείς τη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου, τα αποτελέσματα της οποίας επιβαρύνθηκαν με δαπάνες αναδιοργάνωσης που οδήγησαν στην καταγραφή υψηλών ζημιών, τα μεικτά κέρδη των υπολοίπων 129 εταιρειών αυξήθηκαν.
Αλλο χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε ήταν η αύξηση του μεικτού κέρδους των εταιρειών. Το περιθώριο του μεικτού κέρδους τους αυξήθηκε από το 20,9% το 2009 στο 21,1% το 2010.
Χωρίς καμία αμφιβολία τα σούπερ μάρκετ δέχονται τις συνέπειες της «παγωμένης» κατανάλωσης και της έλλειψης «ζεστού» χρήματος στην αγορά λόγω ανεργίας και έλλειψης ευκατάστατων νοικοκυριών.
Πριν τρία ή τέσσερα χρόνια η μεσσαία οικογένεια ξόδευε για τις υποχρεώσεις της στο σούπερ μάρκετ λιγότερα χρήματα και μάλιστα σε καθημερινή βάση, ενώ τα αγαθά που ψώνιζε ήταν σε ποσότητα τα ίδια. Εν έτη 2010 - 2011 ισχύει το αντίστροφο. Περισσότερα χρήματα αντιστοιχούν σε μικρή ποσότητα, αφού το ΦΠΑ στα προϊόντα αποτελεί το «βαρίδι» της αξίας τους. Η ουσιαστικότερη διαφορά όμως είναι η εξής: Ότι πλέον δεν ξοδεύουμε.
Τα παράδειγμα της Ατλάντικ
Και επειδή η μειωμένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη κατανάλωση και καθώς όλα βαίνουν αλυσιδωτά, οι συνεχόμενες ζημιές και τα χρέη φέρνουν τα προβλήματα με τους πιστωτές και σε ορισμένες περιπτώσεις το «λουκέτο».
Η Ατλάντικ αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα μίας άλλοτε κορυφαίας εισηγμένης του λιανεμπορίου, η οποία λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και υπέρογκων χρεών, δεν μπόρεσε να βγει αλώβητη από το άρθρο 99 και τον πτωχευτικό νόμο, δεν μπόρεσε να προστατευθεί από τους πιστωτές της και τελικά πτώχευσε.
Σαν την Ατλάντικ, που μας άφησε χρόνους, απειλούνται σοβαρά και άλλες αλυσίδες παρόμοιου τύπου, τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Στο σημείο αυτό, σημειώνουν, η πρόβλεψη της ΕΣΕΕ για «λουκέτα» σε 53.000 επιχειρήσεις φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Δεν είναι τυχαίο, προσθέτουν οι ίδιοι, πως η κατάσταση στην αγορά έχει μετατραπεί σε αβύρινθο, ώστε πολλές εταιρείες, ακόμα και μεγάλες σε μέγεθος, αδυνατούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τους προμηθευτές τους, με τις βιομηχανίες να λαμβάνουν επιταγές εξόφλησης και για μετά από ένα χρόνο σχεδόν.
Στο δρόμο οι εργαζόμενοι
Στο μεταξύ, η καθίζηση είναι τέτοια, ώστε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου το 15% των θέσεων απασχόλησης θα μπει στο «στόχαστρο» των μαζικών περικοπών, συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών που επέφερε το κλείσιμο της Ατλάντικ.
Το μοναδικό θετικό γεγονός, ωστόσο, είναι η στροφή των «δυνατών» του κλάδου στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους και του δικτύου των καταστημάτων τους, που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Μία πραγματική επένδυση, στην οποία εναποτίθενται όλες οι ελπίδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr