Το γεγονός ότι το Χ.Α. έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους, ίσως να μη λέει και τίποτα. Αλλά το ότι γύρισε σε νέα χαμηλά 15ετίας και ότι πολλές μετοχές διαπραγματεύονται σε επίπεδα, πριν η στατιστική υιοθετηθεί από το Χ.Α. είναι ότι χειρότερο για την τάση. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η τάση θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την οικονομία και για τον λόγο αυτό το mega deal της Eurobank με την Alpha έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ήδη η μετοχή της νέας τράπεζας υπολογίζεται κοντά στο 1,50 ευρώ.
Οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά εκφράζουν μόνο απογοήτευση, αφού δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Παρά τις παραινέσεις Μέρκελ, Ρομπάι, Μπαρόζο και Λαγκάρντ, δεν βγαίνει τίποτα στην Ελλάδα. Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε ότι αφορά στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Τα κλειστά επαγγέλματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν μείνει πίσω, ο εξορθολογισμός των αμοιβών στο Δημόσιο δεν έχει υλοποιηθεί, οι για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ δεν προβλέπεται καμία μέριμνα και η τρόικα σηκώνει τα χέρια τα ψηλά, αποχωρώντας.
Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover, αφού μέχρι στιγμής έχει εκφράσει τη βούλησή του να συμμετάσχει ποσοστό κοντά στο 60%, όταν ο πήχης έχει ανέβει στο 90%. Από την άλλη, η Γερμανία παραμένει πιστή στις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου, ενώ φήμες στις ευρωπαϊκές αγορές κάνουν λόγο για υποβάθμιση της Ιταλίας από την Moody's.
Στα κακά μαντάτα του Σαββατοκύριακου, περιλαμβάνεται η ήττα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, δηλαδή του κόμματος της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές στην Γερμανία. Μέσα σε όλα οι τράπεζες και κυρίως οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν, αφενός λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία, αφετέρου λόγω των ελέγχων της Blackrock. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα καταγραφούν σημαντικές επισφάλειες, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν ως προς το haircut των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υπέστη νέο μεγάλο πλήγμα, καταγράφοντας απώλειες 3,14%, κλείνοντας στις 863,90 μονάδες, αλλά σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλής δραστηριότητας, αφού ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 37,1 εκατ. ευρώ (σ.σ. κλειστή η Wall Street).
Kαθίζηση και μάλιστα με μεγάλο όγκο για την Alpha, που υποχώρησε κατά 10,7%, στο 1,75 ευρώ και με όγκο 1,852 εκατ. τεμαχίων, κατά 9,86% υποχώρησε η Eurobank, στο 1,28 ευρώ, επίπεδα τα οποία αποτελούν ιστορικά χαμηλά. Η κεφαλαιοποίηση της Alpha κατρακύλησε στα 934 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα 707 εκατ. ευρώ. Στα όρια του 1 ευρώ υποχώρησε το Τ.Τ., στα ιστορικά χαμηλά των 0,54 ευρώ βρέθηκε η Πειραιώς και στα 2,80 ευρώ, με πτώση 5,72% έκλεισε η μετοχή της Εθνικής. Με εξαίρεση την ανοδική αναλαμπή του ΟΠΑΠ, των ΕΛΠΕ και της Jumbo, οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον 20άρη έκλεισαν με πτώση και μάλιστα μεγάλη. Στο 1,55 υποχώρησε η Ελλάκτωρ, στα 3,36 ο Μυτιληναίος, στα 5,43 η ΔΕΗ, στα 3,25 η Βιοχάλκο, στα 6,52 η Motor Oil και στα 4,05 η ο ΟΤΕ.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr