Όλο και πιο κοντά στην υποβάθμιση βαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και την σχεδόν "πολεμική" ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στην αγορά, τόσο η εικόνα που εμφανίζει το ταμπλό όσο και η διεθνείς συγκυρία καθιστούν ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο το ΧΑ να ενταχθεί στις υπό ανάπτυξη αγορές, από τις αναπτυγμένες που είναι σήμερα.
Η εξέλιξη αυτή θα ήταν απλά ένα επισφράγισμα της ούτως ή άλλως τάσης εξόδου που επικρατεί από τους ξένους επενδυτές, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον μέσα στις επενδυτικές τους επιλογές. Ο Σεπτέμβρης πάντως θα είναι καθοριστικός μήνας για τις εξελίξεις επί του θέματος, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συνάντηση των ελεγκτών του FTSE με τη διοίκηση του Χ.Α., αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στην πράξη η υποβάθμιση σημαίνει ότι το Χ.Α. εισέρχεται στην ομάδα των υπό ανάπτυξη αγορών, κυρίως της Ευρώπης, και θα συναγωνίζεται αυτά των Ρουμανίας, Τσεχίας και Τουρκίας. Επομένως θα προσελκύει κεφάλαια που αναζητώντας μεγαλύτερες αποδόσεις θα αποδέχονται ευκολότερο το στοιχείο του ρίσκου. Πρόκειται κυρίως για αυτούς που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, για χαρτοφυλάκια που αποδέχονται υψηλότερους κινδύνους και επιζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις.
Η υποβάθμιση του Χ.Α. λένε κάποιοι αναλυτές έχει γίνει από την ίδια την αγορά στην παρούσα φάση καθώς ο κίνδυνος της χώρας είναι υψηλός και αυτό δεν μπορεί να μην αναφερθεί. Άλλωστε οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατατάξει την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις του γενικότερου πίνακα διεθνώς. Τα ουσιαστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας μάλιστα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για την παραμονή του στις ανεπτυγμένες.
Την ίδια ώρα περιθώρια για θετικές σκέψεις δεν υπάρχουν όταν μπαίνουν στο μικροσκόπιο και οι κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων. Η απαξίωση τόσο ισχυρών ομίλων της εγχώριας αγοράς δεν αποτελεί άλλο σημάδι από τη δραματική μείωση των θέσεων μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα τέλη του 2007, σχεδόν στις αρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,39 δισ. ευρώ, ενώ στα τέλη του 2010 η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα 54,9 δισ. ευρώ ενώ σήμερα διαμορφώνεται πέριξ των 40 δισ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάντως έχει υποχωρήσει κατά 14 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2011, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες σχεδόν 30%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr