«Φορολογικό καταφύγιο» αποτελεί για την πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών η Βουλγαρία, η χώρα που κατατάσσεται στη 51η θέση εκ των 183 χωρών με γνώμονα την ευκολία στο επιχειρείν.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της International Finance Corp , σύμφωνα με την οποία, πάνω από 2.000 υπολογίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, ενώ αξιοσημείωτο είναι το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 40% (λίγο παρακάτω του μισού δηλαδή) των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στα μητρώα φέτος.
Καθώς η εγχώρια αγορά έχει πιάσει «πάτο», οι Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν τη σανίδα «σωτηρίας» που θα τους βγάλει από το τέλμα και θα τους αποτρέψει από τη χρεοκοπία... εκτός Ελλάδας. Άλλωστε, υπενθυμίζεται, ότι όπως είχε επισημάνει το "R" σε παλιότερο δημοσίευμά του, στις 183.000 καταμετρούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις που «φυτοζωούν» και απειλούνται με «λουκέτο» εντός μάλιστα του τρέχοντος έτους.
Στη δεδομένη χρονική στιγμή και υπό συνθήκες διάλυσης, όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυτές στις οποίες παρακμάζει το ελληνικό εμπόριο, οι Έλληνες επιχειρηματίες αποκτούν συμπεριφορά «πρόσφυγα». Δηλαδή αφού είδαν και απόειδαν από την εγχώρια «κατρακύλα», ψάχνουν την τύχη τους εκτός και συγκεκριμένα σε χώρες, όπου τα προνόμια που προσφέρονται είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα.
Φορολογικός συντελεστής στο 10%, ο χαμηλότερος στην ΕΕ, και δημόσιο χρέος στο 18% του ΑΕΠ, το τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά την Εσθονία και το Λουξεμβούργο, είναι τα δύο μεγαλύτερα προτερήματα που παρέχει η Βουλγαρία στις ελληνικές επιχειρήσεις που «καταφεύγουν» εκεί, ως την ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή!
Σημειώνεται δε ότι η Βουλγαρία προσελκύει εταιρείες όπως η Coca Cola 3Ε και τα ΕΛΠΕ, την ώρα που η ανεργία στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη αγγίζει το 20,2%.
«Η λειτουργία στη Βουλγαρία κοστίζει πολύ φθηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Οι φορολογικοί νόμοι στη Βουλγαρία είναι πολύ πιο απλοί, ξεκάθαροι και πιο προβλέψιμοι», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Η Fourlis, καθώς και οι Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή είναι οι κυριότερες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, ενώ και η Jumbo έχει εγκαινιάσει στη χώρα τέσσερα καταστήματα.
Ωστόσο, η Βουλγαρία δεν είναι προστατευμένη από την ευρωπαϊκή κρίση, αφού το ένα τρίτο των τραπεζών της ανήκουν σε ελληνικούς ομίλους, όπως η Τρ. Πειραιώς και η Alpha Bank.
Στο δεύτερο τρίμηνο η χώρα παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης στο 1,9%, σε σχέση με το περασμένο έτος, όπου είχε σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης στο 3,4%.
Για όλο το 2011 η βουλγαρική κυβέρνηση εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης στο 3,6% και 4,1% για το 2012.
Σύμφωνα, πάντως, με την εν λόγω έρευνα, δεν διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. Και αυτό γιατί η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα βρίσκεται στα «τάρταρα», καθώς, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, ενώ πέρυσι μόλις το 76% των Ελλήνων επιχειρηματιών εξέφραζε την ανησυχία του για την πορεία των οικονομικών του, φέτος έχει ανέλθει άνω του 80%.
Στ. Μαλαίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr