Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για το ένθερμο – και εγγράφως- ενδιαφέρον που επέδειξαν οι… Καταριανοί, προκειμένου να παίξουν ενεργό ρόλο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Με την θέση 5% που κατείχε το Κράτος του Κατάρ στην Alpha Bank, θα έπρεπε να θεωρείται ως κάτι αναμενόμενο, αφού ο κυνηγός περιμένει την κατάλληλη στιγμή πριν χτυπήσει το θήραμά του. Τη Δευτέρα εκτός απροόπτου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τη συγχώνευση Eurobank - Alpha, αφού πρώτα προηγηθούν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με στελέχη των δύο τραπεζών, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιανατολική Ευρώπη με 150 δισ. ευρώ ενεργητικό, 8 εκατομμύρια πελάτες, 80 δισ. καταθέσεις, 2000 καταστήματα σε πάνω από 10 χώρες. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία έχει κλείσει και τυπικά. Το deal ήταν αποτέλεσμα μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων, ενώ θα επισφραγιστεί με αύξηση κεφαλαίου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στην ΑΜΚ, ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πιθανότατα θα συμμετάσχει και το κρατικό fund του Κατάρ, ενώ πληροφορίες λένε ότι το ποσοστό του στο νέο σχήμα θα ανέλθει στο 20%, κάτι που θα καταστήσει το Εμιράτο τον μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω διαρροών έως τώρα, πρόεδρος του νέου σχήματος θα είναι ο κ. Κωστόπουλος. Επίσης, θα προβλέπεται θέση δύο διευθύνοντων συμβούλων, τις οποίες θα αναλάβουν οι κ.κ. Δ. Μαντζούνης, από την πλευρά της Alpha και Ν. Νανόπουλος από την πλευρά της Eurobank.
Οι πρωταγωνιστές της συμφωνίας ευελπιστούν ότι η συγχώνευση θα αναστρέψει την κατακρήμνιση των τιμών των μετοχών των δύο τραπεζών, θα αποτρέψει την de facto κρατικοποίηση τους (λόγω της ενδεχόμενης προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), θα επιτύχει συνέργειες και οικονομίες κλίμακος εντός και εκτός Ελλάδος και θα προσελκύσει νέα κεφάλαια στη χώρα μας (με πρώτα βεβαίως εκείνα από το Κατάρ).
Τρεις είναι οι λόγοι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που οδήγησαν στην τελική συμφωνία:
Πρώτον η κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών που αν συνεχιζόταν θα εκμηδένιζε στην ουσία τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να καθιστούσε απαγορευτική τη διενέργεια σημαντικών αυξήσεων κεφαλαίου που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ζημιές από το haircut 20% στα ομόλογα που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους το οποίο προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και οι αυξημένες προβλέψεις που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι τράπεζες ύστερα από τους ελέγχους που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της εταιρείας BlackRock.
Δεύτερον, ο κίνδυνος κρατικοποίησης, μετά την προειδοποίηση Βενιζέλου ότι τυχόν κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει αποκλειστικά με κοινές μετοχές, και
Τρίτον, η ανάγκη προσέλκυσης νέων κεφαλαίων προκειμένου να βελτιωθούν άμεσα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι αναμένεται να υποχωρήσουν από την αύξηση των επισφαλών δανείων εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης. Ένα μεγαλύτερο σχήμα, με ισχυρότερη θέση στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πιο εύκολα κεφάλαια στρατηγικών ή μη επενδυτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr