Το ερώτημα πλέον είναι αν στην πορεία των ερευνών θα ελεγχθούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεργασίες του κ. Λαυρεντιάδη. Πλανάται βεβαίως και το ερώτημα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν «πήραν χαμπάρι» για την υπόθεση και χρειάστηκε να παρέμβει μια πολύ μικρότερη αρχή για να διαταχθεί η εισαγγελική έρευνα.
Το κουβάρι των συνεργασιών Λαυρεντιάδη είναι πολύ μπερδεμένο, οι σκοποί και οι στόχοι ασαφείς, αλλά προφανώς πρόκειται για μια υπόθεση με τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και τώρα πλέον και ποινικό ενδιαφέρον.
Εξαγορά «ισχυρών φίλων»
Είτε διότι εξαγόραζε φιλίες και κύρος, είτε διότι ξέπλενε χρήμα – αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο – είτε διότι είχε εμπλακεί στη δίνη της ματαιοδοξίας, ο κ. Λαυρεντιάδης είχε πληρώσει χρυσάφι για να αγοράσει ποσοστά και την γνωριμία των μεγαλύτερων εκδοτών, ενα ποσοστό στον Ολυμπιακό και το μισό γήπεδο Καραισκάκη, μια μικρή και αδιάφορη τράπεζα, ενα πλήθος άλλων επιχειρήσεων οι περισσότερες απο τις οποίες δεν υπάρχουν. Είχε αντλήσει τεράστια ποσά απο το χρηματιστήριο και είχε πείσει τα μεγαλύτερα ξένα funds να επενδύσουν στις επιχειρήσεις του. Είχε δημιουργήσει μέσω εξαγορών την μεγαλύτερη εταιρία φαρμάκων στην Ελλάδα, είχε πουλήσει ακριβά και είχε ξαναγοράσει φθηνά τις εταιρίες του, είχε βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδος και είχε καταφέρει να δικτυωθεί στη διεθνή και την ελληνική πολιτική σκηνή. Είχε καταφέρει να γίνει ακόμη και καθηγητής Πανεπιστημίου στη Ρουμανία.
Πολιτικές διασυνδέσεις
Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας ο οποίος έχει φύγει απο την Ελλάδα και ζεί μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, είχε καταφέρει στη σύντομη αλλά εντυπωσιακή καριέρα του να γνωριστεί και να συνεργαστεί με κορυφαίες προσωπικότητες της οικονομικής, εκδοτικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ. Είχε επίσης καταφέρει να φέρει σε επαφή το πανίσχυρο Carlyle group γνωστό απο τις σχέσεις του με τους αμερικανούς ρεμπουμπλικάνους και την οικογένεια Μπούς με την ελληνική οικονομία.
Είχε καταφέρει να δειπνήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2010 και εξαιτίας των σχέσεων του με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέϊβιντ Σπέκχαρντ, θεωρείτο ο άνθρωπος των αμερικανών στην Ελλάδα. Ο Λαυρεντιάδης, είχε ιδρύσει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στις ΗΠΑ με ομιλίες σε εκδηλώσεις του κορυφαίων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης όπως του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανιού προέδρου Τζέϊμς Τζόουνς.
Παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με την Νέα Δημοκρατία και ήταν χορηγός του Ιδρύματος Καραμανλή, ήταν χορηγός όλων των γνωστών πολιτιστικών ιδρυμάτων, είχε στενές σχέσεις με την Εκκλησία.
Για αρχή ας δούμε σήμερα τις συμμετοχές του κ. Λαυρεντιάδη σε διάφορες επιχειρήσεις και καθώς προχωρά η εισαγγελική έρευνα μπορεί να δούμε και πολλά άλλα.
Επιχειρήσεις και συμμετοχές
Καταρχήν ο κ. Λαυρεντιάδης συμμετέχει στο fund Lamda Partners και στην εταιρία συμμετοχών ΝΕΠ. Μέσω αυτών των δυο οχημάτων εξελίσσεται πλέον η επιχειρηματική του δραστηριότητα. Συμμετέχει λοιπόν με 6,119% από τις 16/12/2010, στην εταιρία Αlapis μέσω του fund Lamda Partners που είχε συστήσει από τα Χριστούγεννα του 2008. Στην Alapis συμμετέχουν ακόμα η Fortis με 12,8% και Satander με 6,043% από το 2008.
Νεοχημική: Η ιστορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ξεκινά τον Μάρτιο του 2003 όταν βάζει την οικογενειακή επιχείρηση Νεοχημική στο Χρηματιστήριο. Ο επιχειρηματίας είχε αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας στα 18 του ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του.
Η εταιρία παρήγαγε φασόν απορρυπαντικά για μεγάλους διεθνείς οίκους και μπήκε στο χρηματιστήριο με τιμή εισαγωγής 1,39 ευρώ ανα μετοχή.
Η Νεοχημική πουλήθηκε τον Μάιο του 2008 στην Carlyle η οποία την έβγαλε απο το Χρηματιστήριο. Είχε γίνει δημόσια πρόταση με τίμημα 700 εκατ. ευρώ. Η μετοχή είχε τότε 19 ευρώ. Απο την πώληση στην Carlyle ο κ. Λαυρεντιάδης έβγαλε 136,8 εκατ. ευρώ για το 20% που είχε. Στις αρχές του 2010 ο Λαυρεντιάδης μέσω του fund την ξαναγόρασε στα 84 εκατ. ευρώ και στο deal υπήρχε συμφωνία με τις τράπεζες για haircut 20% στα δάνεια που είχαν πάρει οι Αμερικάνοι. Ο κ. Λαυρεντιάδης βγήκε δηλαδή πολύ κερδισμένος, ενώ οι αμερικανοί πολύ χαμένοι. Τελικώς πέρυσι το fund του, Lamda Partners, πούλησε το 100% της Νεοχημικής στο βρετανικό fund Consilia.
Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων: Μέσω του Lamda Partners, τον Σπτέμβριο του 2009, ο Λαυρεντιάδης αγόρασε έναντι 85,9 εκατ. ευρώ την ΒΦΛ από την Emporiki Bank. Η εταιρία είχε ζημιές 108,9 εκατ. ευρώ. Στο business plan προβλεπόταν συγχώνευση με την Alapis η οποία δεν έγινε. Η εξαγορά της Fashion Βox το 2010 ώς όχημα για να εισαγάγει τη ΒΦΛ στο ΧΑ απέτυχε.Τελικώς, στις 14/1/11 η Β.Φ.Λ. μεταβιβάστηκε στον συναίτερό του Γ. Κυριακίδη.
Φάρμακα:
Ο Λαυρεντιάδης ως επικεφαλής της Alapis, είχε κάνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μία το 2007 ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ και μία δεύτερη, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 ύψους 451 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα του επέτρεψαν να προχωρήσει σε πολλές (19) εξαγορές. Μία εξ αυτών, ήταν η ιστορική φαρμακοβιομηχανία, Π.Ν. Γερολυμάτος, τον Δεκέμβριο του 2009.
Εκδόσεις:
Η εταιρία ΝΕΠ Συμμετοχές των κ.κ. Λαυρεντιάδη και Γ. Κυριακίδη συμμετέχει στις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις, έχοντας αποκτήσει:
Το 12,53% της Πήγασος Α.Ε. (ΕΘΝΟΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ) απο τον κ Μπόμπολα
Το 100% της Athens News απο τον ΔΟΛ.
Το 10% του ΣΚΑΙ FM απο τον Γιάννη Αλαφούζο
Το 10,14% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ). Η εξαγορά έγινε μέσω χρηματιστηρίου και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου
Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που σήμερα έχει διακόψει την έκδοση της
Το 100% του ραδιοσταθμού Flash FM από την σύζυγο του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, Ελένη
Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ.Κύρτσου που περιλαμβάνει τους τίτλους City Press, City Auto Moto, Sunday Press
Το 100% της εφημερίδας Espresso (από τον κ. Ι. Φιλιππάκη και την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το site της εφημερίδας, espresso.gr
Το 100% της οικονομικής εφημερίδας Ισοτιμίας και το isotimia.gr
Το 100% του Sport TV (πρώην Magic TV του Σωκράτη Κόκκαλη)
Το 100% του Καναλιού «10 » και την εφημερίδα Χώρα από τον Γ. Τράγκα.
Το 10% του Red FM
Το 100% της αθλητικής «Score»
Το portal Nooz.gr
Τη Daily Press που εκδίδει περιοδικά σε ποσοστό 100%
Ολυμπιακός: Το καλοκαίρι του 2009 ο Σ. Κόκκαλης τον δέχεται ώς συνέταιρο στον Ολυμπιακό, δίνοντάς του το 9,9% της ΠΑΕ και το 10% της Θρύλος Α.Ε., μέσα από αύξηση κεφαλαίου 26 εκατ. ευρώ. Ο Λαυρεντιάδης συμμετείχε με 11 εκατ. ευρώ. Ακούστηκε και γράφτηκε τότε ότι ο Κόκκαλης του είχε δώσει το 50% και της Καραϊσκάκη Α.Ε., της εταιρείας που διαχειρίζεται το γήπεδο. Το τίμημα δεν το μάθαμε ποτέ, αλλά ο Λαυρεντιάδης είχε χαρακτηρίσει την αγορά του γηπέδου ώς επιχειρηματική κίνηση στο real estate!
Ο Λαυρεντιάδης ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Σ. Κόκαλη στον Ολυμπιακό όταν ξαφνικά το 2010 έφυγε στο Λονδίνο και εμφανίσθηκε ο Μαρινάκης, ο οποίος έκανε κι άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Σε αυτή την αύξηση ούτε ο Κόκκαλης μπήκε ούτε ο Λαυρεντιάδης. Επίσης, δεν μάθαμε ποτέ πόσα λεφτά πήρε ο κ. Λαυρεντιάδης απο τον κ. Μαρινάκη για το 50% του γηπέδου.
Proton: Ο κ. Λαυρεντιάδης είναι ο μόνος μεγαλομέτοχος της Proton Bank με ποσοστό 15,54% από τις 24/3/2011. Εξαγόρασε την τράπεζα απο την Πειραιώς πληρώνοντας 70 εκατομύρια ευρώ (σχεδόν τα διπλά απο την αξία της).
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, έλεγξε τη φερρεγγυότητα του κ. Λαυρεντιάδη και έδωσε την έγκριση της κεντρικής τράπεζας για την απόκτηση της Proton bank. Απο το 2003 και έκτοτε διαρκώς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήλεγχε και ενέκρινε όλες τις χρηματιστηριακές κινήσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr