Aπό τη Ρώμη και το… Παρίσι στην Αθήνα! Στην ελληνική πρωτεύουσα μετακομίζει αύριο το επιτελείο του IIF προκειμένου να «συντονίσει» τις ελληνικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην διαδικασία του rollover. Πηγές στην Εθνική Τράπεζα τόνιζαν χθες στο «R» ότι έλαβαν πρόσκληση να συμμετάσχουν στη συνάντηση, η οποία όμως θα γίνει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Τεχνοκράτες αναμένεται να στείλουν στη συνάντηση και οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες που πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Στη συνάντηση δεν θα δώσει το παρόν η ΑΤΕ, που, ως γνωστόν δεν αποτελεί μέλος του IIF, αλλά ούτε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εποπτικό ρόλο και ταυτόχρονα αποτελεί μέλος της ΕΚΤ. Την ελληνική πλευρά αναμένεται να συντονίσει ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ο οποίος την τελευταία περίοδο είχε τις κρίσιμες επαφές με τις ξένες τράπεζες. Άλλωστε, για το λόγο αυτό χθες ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Β. Ράπανος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσαν σχετικά τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου.
Σημειώνεται ότι πρώτο χθες το «R» προανήγγειλε τη συνάντηση των τραπεζιτών για το θέμα του rollover.
Το ερώτημα που θέτουν παράγοντες της αγοράς είναι πότε θα έρθει το selective default; Αυτό, διότι ούτε και χθες η S&P έδωσε τη «χαριστική βολή» στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Υποψιασμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για συνεννόηση και ανοιχτή γραμμή της Ευρώπης με τους οίκους αξιολόγησης. Αναμένεται πρώτα η κατάρτιση της λίστας των συμμετεχόντων στη διαδικασία του rollover, αλλά και η μέθοδος και μετά θα έρθει η αξιολόγηση της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Αυτό, προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος παραμονής της χώρας στην κατηγορία αυτή, αφού επειδή οι κινήσεις απαιτούν λεπτούς χειρισμούς θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα.
Σε κάθε περίπτωση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λαμβάνει τα μέτρα του,ενώ η αγορά αναμένει την αξιολόγηση της S&P για τις ελληνικές τράπεζες στην οποία οι τραπεζίτες, όπως αναφέρουν γνώστες, δεν πρόκειται να δώσουν σημασία για άλλη μία φορά, αφού η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πληροφορίες από τον EFSF, οι οποίες αναμένεται να αποτιμηθούν σήμερα από την χρηματιστηριακή αγορά (σ.σ. μετράει ήδη τρεις μέρες πτώσης) αναφέρουν ότι η επιδίωξη είναι, α) να βγει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από 65% και κάτω, της ονομαστικής τους αξίας και β) να υπερβεί το ποσό των 20 δισ. ευρώ που έχει αποφασιστεί από την Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό είναι ενθαρρυντικά, τουλάχιστον για το ελληνικό πρόβλημα, αφού κοινοτικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η Ε.Ε. είναι πολύ σημαντική, δίδοντας την εντύπωση ότι οι Βρυξέλλες θα παρεμβαίνουν όποτε υπάρχει πρόβλημα.
Έλληνες διαχειριστές, στο μεταξύ, παρατηρούν την προσπάθεια πουσαρίσματος της προσπάθειας, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να κάνει λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, που θα είναι εντονότεροι το 2013. Μάλιστα, συμπλήρωναν με νόημα ότι ο κ. Προβόπουλος έχει βγει άλλη μία φορά αληθινός, όταν προ διετίας μιλούσε για διψήφιο έλλειμμα...
Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε χθες στις 892 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,4%, με την Alpha, την Εθνική και την Eurobank να κινούνται σε θετικό πρόσημο. Η κινητικότητα που υπάρχει σύρω από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο rollover και η προσδοκίες για μικρότερες διαρροές στην κεφαλαιακή τους επάρκεια από τις αναμενόμενες προκαλεί ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, η αγορά «βλέπει» ότι τα deals δεν είναι και πάλι επί του παρόντος. Πρώτα θα μετρήσουν τις πληγές τους (σ.σ. οι τράπεζες) και στη συνέχεια θα γίνουν κρούσεις μετοχικής συνεργασίας, οι οποίες δεν αποκλείεται να προέλθουν από το εξωτερικό.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr