Η κρίση και οι αστοχίες της κυβέρνησης τρώνε το Χ.Α! Τα κέρδη 12,69% του Ιανουαρίου, που παρέπεμπαν σε ένα δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, εξελίχθηκαν σε δραματικές απώλειες 9,54% από την αρχή του χρόνου ή για το σύνολο του εξαμήνου. "Για όποιον δεν το έχει καταλάβει σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η τελευταία μέρα του εξαμήνου. Κάποτε έπαιζε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης και του κλίματος στην αγορά. Στις 30/6 κάθε χρόνο κλείνουν οι ισολογισμοί του δευτέρου 3μήνου, ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις. Το ίδιο ισχύει και σήμερα, αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες". Την άποψη αυτή δίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Π. Ζαμάνης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η πορεία της αγοράς πλέον αποτελεί συνάρτηση της πορεία της οικονομίας.
Χθες, τέλος του μήνα, έπρεπε να είναι έτοιμες οι προτάσεις και τα χρονοδιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις και οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Πριναπό μία εβδομάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ είχε δηλώσει εντελώς κυνικά από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα μας θα πρέπει να πραγματοποιεί μία αποκρατικοποίηση κάθε 10 μέρες. Το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος πέρασαν, το πρώτο εξάμηνο του 2011 πέρασε, όπως και 21 μήνες από τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία ιδιωτικοποίηση. Οι Financial Times ανησυχούσαν χθες σε νέο άρθρο τους, λίβελο για την Ελλάδα, ότι αρχίζει το ντέρμπι προκειμένου να εξασφαλιστεί η έκτη δόση, αφήνοντας αιχμές ότι δεν πρόκειται να προωθηθεί κανένα μέτρο που προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο, όπως δεν έγινε τίποτα και με το Μνημόνιο.Η συμπεριφορά της αγοράς αποτυπώνει την κατάσταση χάους που επικρατεί στην Ελλάδα και την οικονομία, όπως αναφέρουν χρηματιστές, μέσα από τις τράπεζες. Ο τραπεζικός κλάδος που έχει και την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, αλλά και απεικόνιση της ελληνικής οικονομίας, δέχθηκε νέο πλήγμα χθες, παρά τα κέρδη 1,30%. Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank έκλεισαν με πενιχρά κέρδη, μία μέρα μετά τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρουσίασαν στο ταμπλό. Ταυτόχρονα, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να είναι μουδιασμένοι με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τις σκηνές των επεισοδίων σε ζωντανή σύνδεση που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι ίδιοι αμφιβάλουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει την τόλμη να συγκρουστεί για να περάσει τις αλλαγές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό του νόμο. Επίσης, τυχόν rollover αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τη στιγμή μάλιστα που πηγές στην ΕΚΤ κάνουν λόγο ότι τουλάχιστον μία ελληνική τράπεζα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στα επικείμενα stress tests.
Το τέλος του χρηματιστηριακού εξαμήνου βρήκε την πρώτη 10αδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,79 δισ), Εθνική (4,71 δισ), ΟΠΑΠ (3,43 δισ), ΟΤΕ (3,15 δισ), ΔΕΗ (2,29 δισ), Ελ. Πετρέλαια (1,99 δισ), Alpha Bank (1,85 δισ), Κύπρου (1,83 δισ), Eurobank (1,79 δισ), Αγροτική (1,72 δισ).
Στο τεχνικό κομμάτι, ο Γενικός Δείκτη ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, κατάφερε να διασπάσει και να παραμείνει πάνω από την αντίσταση του κινητού μέσου των 30 ημερών, ο οποίος διέρχεται από τις 1.275 μονάδες, αναφέρεται ε ανάλυση της Πήγασος Χρηματιστηριακή. Πλέον στόχος είναι η διακράτηση των προαναφερθέντων επιπέδων τιμών, καθώς η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της ανόδου, τοποθετώντας συγχρόνως το επόμενο εμπόδιο στις 1320 μονάδες (χρονοσειρά 50 ημερών).
Απαιτούμενο στοιχείο πλέον αποτελεί η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά που θα αρχίσει να εκδηλώνεται όσο η Ελληνική Κεφαλαιαγορά κινείται προς υψηλότερες ζώνες τιμών, εκτιμά η Πήγασος. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την ΑΧΕ, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ενισχύουν το "οπλοστάσιο" της Ελληνικής Κυβέρνησης ενόψει και της σημαντικής συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή (3 Ιουλίου) και αποτελούν γεγονότα τα οποία θεωρούμε ότι θα αξιολογηθούν θετικά αργότερα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr