Τολμηρές πρωτοβουλίες προτείνει να αναλάβουν οι τράπεζες, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ανοίγοντας εκ νέου το φάκελο «συγχωνεύσεις» και υπενθυμίζοντας την πρόταση που είχε κάνει η Εθνική στην Alpha στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε χθες στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γ.σ. των μετόχων της ΕΤΕ, «η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεπάγεται συνέργειες και υπεραξίες που καμία άλλη στρατηγική δεν μπορεί να προσφέρει, προστατεύει τις τράπεζες από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης, αποτρέπει τον κίνδυνο συρρίκνωσής τους στα στενά όρια της ελληνικής αγοράς, επιτρέπει να διεκδικήσουν μεγαλύτερο αναπτυξιακό μέρισμα από την ευρύτερη περιοχή, και διασφαλίζει ότι τα κέντρα λήψης των αποφάσεων παραμένουν στη χώρα μας».
Σκιαγραφώντας τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Ταμβακάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2011 θα κορυφωθεί ο ρυθμός δημιουργίας επισφαλειών, ενώ το 2012 θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή ομαλοποίηση των καθυστερήσεων, στο μέτρο που η ελληνική οικονομία θα αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει. Αλλωστε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το υπ αριθμόν δύο θέμα που απασχολεί σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όταν το πρώτο από όλα είναι η ρευστότητα, το τρίτο ο περιορισμός των δαπανών, και το τέταρτο η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης.
Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο θέμα, ο ceo της Εθνικής είπε χαρακτηρηστικά ότι ο δείκτης κύριων βασικών κεφαλαίων του Ομίλου προσεγγίζει σήμερα το 12% ( έναντι 10% του αναθεωρημένου πήχη της Βασιλείας ΙΙΙ), πριν μάλιστα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης με τη διάθεση του μειοψηφικού πακέτου (20%) της Finansbank καθώς μετά την πώληση, το Core Tier I θα υπερβεί το 13%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν οι προνομιούχες μετοχές του δημοσίου (350 εκατ. ευρώ).
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr