Τραπεζίτες, ιδιαίτερα ανήσυχοι για την τύχη του κλάδου θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν πιο σύντομα τις ανακατατάξεις στον κλάδο. Σημειωτέον, ότι η σχέση ανταλλαγής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και T Bank, αναμένεται να ανακοινωθεί από... μέρα σε μέρα, καθώς οι σχετικές διαδικασίες για τη μεταξύ τους συγχώνευση τρέχουν με γοργό ρυθμό. Ηδη, στις 9 Ιουνίου ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο μετοχών ( T-Βank και ΤΤ,) κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέχρι να ενημερωθούν οι επενδυτές σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Τ.Τ.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω συγχώνευσης, να ανοίξει η πώληση της συμμετοχής του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δηλαδή, ο υποψήφιος επενδυτής-τράπεζα θα μπορεί να αποκτήσει το 34% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιπλέον το ένα 10% που ανήκει στα ΕΛΤΑ, συνολικά δηλαδή, το 44% των μετοχών του.
Από πλευράς χρονικού ορίζοντα εκτιμάται ότι η πώληση του ΤΤ σε ελληνικό ή ξένο τραπεζικό όμιλο θα γίνει προς το τέλος του έτους. Μία πρώτη γεύση των αντιδράσεών τους, έχουν ήδη εκδηλώσει οι εργαζόμενοι στο ΤΤ, που σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, διεμήνυσαν ότι θα συναινούσαν υπέρ της εξαγοράς του ΤΤ από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, όχι όμως, από τον όμιλο Eurobank ή άλλο ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο, αν εκδήλωνε ενδιαφέρον, προφανώς για λόγους διατήρησης του κοινωνικού ρόλου του Ταμιευτηρίου.
Κατά καιρούς κυκλοφορούν σενάρια και για μικρές τράπεζες, όπως για την Probank ή την Proton Bank, με ή χωρίς την Τράπεζα Αττικής. Πάντως, η Attica Bank απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Proton Bank, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου.
Πάντως, σε ό,τι αφορά την Proton Bank, ειδικά μετά την πώληση του πρώην μεγαλομετόχου της κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία να μεταβιβάσει τον έλεγχο των μετοχών της σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Η Proton Bank, που είχε μείωση της κερδοφορίας της το πρώτο τρίμηνο λόγο σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων, προχώρησε τον Φεβρουάριο στην έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση της. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων Tier I εκτιμάται στο 10,29%, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 11,83%.
Στο μέτωπο των εξελίξεων των ελληνικών τραπεζών, είναι και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, για την οποία ήδη από τις 6 Ιουνίου κόπηκε το δικαίωμα συμμετοχής. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 1.177.077.772 νέων κοινών μετοχών, σε αναλογία 13 νέες κοινές μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής 1,07 ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Μετά από μήνες καθυστερήσεων, δίδεται μία ώθηση στις συνεργασίες, τις αυξήσεις κεφαλαίων, τις συγχωνεύσεις, στο πλαίσιο της έντονης πλέον πίεσης που ασκείται στον τραπεζικό τομέα της χώρας, προκειμένου να μπορέσει σταδιακά να απεξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφενός και αφετέρου, το Δημόσιο να συσσωρεύσει έσοδα από την πώληση των συμμετοχών του. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει η χώρα να τεθεί για πολλά χρόνια εκτός αγορών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.
Σ.K.X.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr