Κέρδη προ φόρων θα πρέπει να εμφανίζουν για τις δύο τελευταίες χρήσεις πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Η ελάχιστη διασπορά που απαιτείται είναι της τάξης του 25%, αλλά 15% απαιτείται για κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο φορολογικός έλεγχος που απαιτείται είναι για όλες τις χρήσεις που έχουν δημοσιευτεί οικονομικές καταστάσεις, πλην της τελευταίας (σ' αυτό το σημείο δεν αλλάζει κάτι).
Αλλαγές έρχονται και ως προς τη δέσμευση (lock - in) των μετοχών. Μέχρι τώρα ίσχυε ότι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% επιτρέπεται να μεταβιβάσουν κατά το πρώτο έτος μετά την εισαγωγή κατ' ανώτατο όριο, το 25% του συνόλου των μετοχών τους, εφόσον πληρούν το κριτήριο της κερδοφορίας και των ιδίων κεφαλαίων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η αλλαγή που έρχεται με τη νέα Αγορά Αξιών, οι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% και με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ, επιτρέπεται να μεταβιβάσουν κατά το πρώτο έτος μετά την εισαγωγή, μετοχές που αντιστοιχούν κατ' ανώτατο όριο σε ποσοστό 25% του συνόλου των μετοχών τους.
Ο θεσμός του ειδικού συμβούλου «κληρονομείται» από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση και στη νέα Αγορά Αξιών με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά για δύο χρόνια. Επίσης, οι εισηγμένες που θα συμμετέχουν στη νέα κατηγορία έχουν υποχρεώσεις ενημέρωσης προς τους αναλυτές, κάτι που ήταν προαιρετικό για τις εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Αλλαγές στους δείκτες FTSE
Οπως αναφέρει το ΧΑ στην πρότασή τους προς τους φορείς δηλαδή στην Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών, στους χρηματιστές (ΣΜΕΧΑ) και την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, «οι μετοχές των εταιρειών που είναι εισηγμένες στη νέα Αγορά Αξιών θα αποτελούν το περιβάλλον επιλογής των δεικτών FTSE». Προτείνεται, λοιπόν, η διατήρηση μόνο των βασικών δεικτών FTSE/XA:
- FTSE/XA 20
- FTSE/XA Mid Cap
- FTSE/XA Small Cap
ως μέσου καταγραφής των τάσεων Large, Mid & Small εταιρειών εισηγμένων στο ΧΑ. Δηλαδή, προτείνεται:
- Μετονομασία του δείκτη FTSE/XA 20 σε FTSE/XA Large Cap ώστε να είναι ξεκάθαρο το τμήμα της αγοράς στο οποίο αναφέρεται ο δείκτης.
- Αλλαγή στον αριθμό των μετοχών που απαρτίζουν τη σύνθεση των δεικτών, ώστε να απεικονίζεται καλύτερα η δραστηριότητα κάθε τμήματος της αγοράς υπό το πρίσμα των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά.
- Παύση υπολογισμού των δεικτών FTSE/XA Liquid Mid και FTSE/XA International.
- Κατάταξη των μετοχών κατά φθίνουσα κεφαλαιοποίηση, ώστε να σχηματιστεί η σύνθεση κάθε δείκτη π.χ. οι Χ πρώτες μετοχές της κατάταξης θα απαρτίζουν τoν δείκτη FTSE/XA Large Cap κ.ο.κ.
Για τον προσδιορισμό της βέλτιστης λύσης όσον αφορά τον αριθμό των μετοχών που θα απαρτίζουν την σύνθεση κάθε δείκτη, εξετάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια:
Σενάριο Α
FTSE/XA Large Cap από 20 σε 25 μετοχές
FTSE/XA Mid Cap από 40 σε 20 μετοχές
FTSE/XA Small Cap από 80 σε 15 μετοχές
Σενάριο Β
FTSE/XA Large Cap από 20 σε 25 μετοχές
FTSE/XA Mid Cap από 40 σε 30 μετοχές
FTSE/XA Small Cap από 80 σε 30 μετοχές
Σενάριο Γ
FTSE/XA Large Cap από 20 σε 25 μετοχές
FTSE/XA Mid Cap από 40 σε 25 μετοχές
FTSE/XA Small Cap από 80 σε 25 μετοχές
Και στα τρία εναλλακτικά σενάρια ο αριθμός μετοχών που θα απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη
FTSE/XA Large Cap παραμένει σταθερός στις 25 μετοχές.
Η σύνθεση των δεικτών σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο Α αποτελεί τη βέλτιστη λύση γιατί συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.
Ο μικρότερος αριθμός μετοχών που συμμετέχουν συνολικά στη σύνθεση των δεικτών - 60 μετοχές - αντιμετωπίζει καλύτερα το πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού μετοχών που πληρούν τα κριτήρια των βασικών κανόνων.
Η εμπορευσιμότητα που έχει συγκεντρωθεί στις μετοχές της σύνθεσης του FTSE/ΧΑ Large Cap θα μοιραστεί σε περισσότερες μετοχές.
Το χάσμα - σε όρους κεφαλαιοποίησης και συναλλακτικής δραστηριότητας - ανάμεσα στις μετοχές των δεικτών FTSE/ΧΑ Large Cap και FTSE/ΧΑ Mid Cap θα περιοριστεί.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη FTSE/ΧΑ Mid Cap θα αυξηθεί - προσπαθώντας να συμμετάσχουν στη σύνθεση του δείκτη FTSE/ΧΑ Large Cap - αυξάνοντας έτσι την κυκλοφοριακή τους ταχύτητα (turnover velocity).
Το κόστος συντήρησης του δείκτη FTSE/ΧΑ Small Cap θα μειωθεί και ο δείκτης θα γίνει πιο ομοιογενής γιατί οι μετοχές που θα απαρτίζουν τη σύνθεσή του θα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος (σε όρους κεφαλαιοποίησης) χωρίς σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.
Η δημιουργία προϊόντων βασισμένων στους δείκτες FTSE/ΧΑ Mid Cap και FTSE/ΧΑ Small Cap θα γίνει ευκολότερη λόγω του μικρότερου κόστους που εξασφαλίζει στον εκδότη, ο περιορισμένος αριθμός μετοχών στη σύνθεσή τους.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr