Στα stress tests που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι συμμετείχαν 91 τράπεζες και απέτυχαν έξι από αυτές. Υπήρξε, όμως, κριτική ότι οι ασκήσεις δεν ήταν αρκετά αυστηρές και η κριτική εντάθηκε μετά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ιρλανδικές τράπεζες από το φθινόπωρο, ενώ είχαν περάσει τα stress tests.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες μέχρι τέλη Απριλίου- μέσα Μαϊου θα πρέπει να έχουν παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και με τη σειρά της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα σχέδια απεξάρτησής τους από τα κανάλια χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Η απομάκρυνση από την πηγή κεφαλαίων της ΕΚΤ κατ΄αρχήν θα γίνει σταδιακά, αναμένεται ότι ίσως να λάβει και ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί (εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει μια πρώτη μείωση στα 60 δισ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο).
Επίσης, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες, να έχουν βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ούτως ειπείν, να έχουν επιστρέψει στις διεθνείς αγορές. Σήμερα όμως, μόνο δύο τράπεζες το έχουν καταφέρει, η Εθνική και η Eurobank, με ενέχυρο repos τα οποία επίσης συνοδεύονται από «γενναίο κούρεμα». Πάντως, σίγουρα αποτελούν και την αισιόδοξη πλευρά της αγοράς, καθώς είναι η πρώτη φορά μέσα στην κρίση που δύο μεγάλοι όμιλοι δανείζονται απευθείας από τις ξένες χρηματαγορές ( 5,5 δισ ευρώ γραμμές πίστωσης η Εθνική στα τέλη του 2010, 1 δισ ευρώ με repos η Eurobank μόλις προχθές).
Για να μπορέσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες να αποκτήσουν την πολυπόθητη πρόσβαση στις αγορές- οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της κρίσης έκλεισαν για την Ελλάδα- θα πρέπει να βελτιώσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και να δουν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν τα ratings που τους αναλογούν. Αυτό χρειάζεται δύο παραμέτρους. Μία που αφορά την ελληνική οικονομία και το χρέος και μία που είναι στον έλεγχο των τραπεζών, αυτή της βελτίωσης των εποπτικών τους κεφαλαίων (Tier I), κατεύθυνση προς την οποία ήδη έχουν στραφεί οι περισσότερες τράπεζες.
Δυστυχώς όμως, παρά τα σημαντικά βήματα που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες προς τη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας (με αυξήσεις κεφαλαίου, ή εκδόσεις μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων, ή με πωλήσεις θυγατρικών τους και περιουσιακών τους στοιχείων), η ισορροπία της καλής κεφαλαιακής επάρκειας τείνει να ανατραπεί εκ νέου, με τα νέα επικείμενα ευρωπαϊκά stress tests, τα οποία αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρά από την προηγούμενη φορά, ειδικά και αποκλειστικά για τις ελληνικές τράπεζες.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr