Πιο αναλυτικά, στην Ειδησεοφωνική Ελλάς, ο ορκωτός χωρίς να διατυπώνει επιφύλαξη εφιστά την προσοχή στην καθυστέρηση ρευστοποίησης απαιτήσεων της Εταιρείας κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, συνολικού ποσού 12,2 εκατ. ευρώ. Για μέρος των απαιτήσεων αυτών ποσού 11,3 εκατ. ευρώ, η Εταιρεία είχε καταθέσει την 30.12.2005 αγωγή, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία συζητήθηκε διαδοχικά την 11.12.2007, 12.5.2009 και 10.11.2009 πλην όμως μέχρι σήμερα (26.08.2010) δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Νομικού Συμβούλου, η αναμενόμενη αυτή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών θα είναι θετική για την Εταιρεία και, ως εκ τούτου δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με την υπόθεση αυτή. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη για την επιτυχή έκβαση της υποθέσεως και τη συνεπαγόμενη είσπραξη των απαιτήσεων αυτών. Όμως σε περίπτωση μη θετικής έκβασης, μερικώς ή ολικώς, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει επίδραση στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων και των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αλλά και για το σύνολο της χρήσης.
Στην Νεώριον Συμμετοχών γίνεται αναφορά από τον Ορκωτό Ελεγκτή για τον ενδεχόμενο κίνδυνο ρευστότητας του Ομίλου σε περίπτωση α) μη έγκαιρης είσπραξης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του από το Ελληνικό Δημόσιο ή β) μη θετικής εξέλιξης στο πρόγραμμα δανειοδότησής του. Η διοίκηση αναφέρει πως από τα μέσα του 2009, το πρόβλημα χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου έχει πλήξει και το ταμειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου των 2 νέων ΤΠΚ και επομένως και του Ομίλου. Η μη έγκαιρη είσπραξη βεβαιωμένων απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο έχει δημιουργήσει σημαντικό βάρος στο ταμειακό πρόγραμμα του Ομίλου και στην πληρωμή από αυτήν αντιστοίχων υποχρεώσεων προς εργολάβους και προμηθευτές του. Επιπλέον, η προαναφερθείσα κατάσταση έχει πλήξει σημαντικά τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Ομίλου όσον αφορά τους πιστωτικούς όρους που μπορεί να επιτύχει από τους προμηθευτές του. Τον Ιούνιο του 2010, ο Όμιλος αναγκάστηκε να δανειστεί από τράπεζες 26 εκατ. ευρώ με εκχώρηση βεβαιωμένων απαιτήσεων του από το Ελληνικό Δημόσιο, για την κάλυψη υποχρεώσεων στο εξωτερικό που αφορούν την κατασκευή των ΤΠΚ 6&7, αφού πιστοποιήσεις ύψους 28 εκ.ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2009 για το εν λόγω έργο δεν είχε καταστεί δυνατόν να εισπραχθούν. Ο Όμιλος κάνει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αποσυμφορίσει το ταμειακό του πρόγραμμα, όμως εκτιμάται ότι εφόσον συνεχιστεί η μη έγκαιρη πληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο ο Όμιλος δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.
Στην Αττικατ, ο ορκωτός εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι ο Όμιλος και η Εταιρεία αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας λόγω: Πραγματοποίησης υψηλών ζημιογόνων αποτελεσμάτων από τη λειτουργική δραστηριότητα τους, ποσού ευρώ 24,82 εκ. (ο Όμιλος ) και ευρώ 24,81 εκ. (η Εταιρεία), ύπαρξης ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων συνολικού ποσού ευρώ 61,53 εκ. (Όμιλος και Εταιρεία). Η συνέχιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας κρίνεται ως καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ομίλου και της Εταιρείας στο μέλλον αναφέρει ο ορκωτός. Η εταιρεία με τη σειρά της σημειώνει πως κατέβαλε προσπάθειες είσπραξης των απαιτήσεων για την εμπρόθεσμη κάλυψη των υποχρεώσεων αυτής. Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες που κατέβαλε, ο περιορισμός των εισπράξεων από εκτελεσθείσες εργασίες λόγω της αδυναμίας του δημόσιου τομέα να εκπληρώσει έγκαιρα (πέραν των συνήθων και αναμενόμενων καθυστερήσεων) τις υποχρεώσεις του, καθώς και η διστακτικότητα των τραπεζών για περαιτέρω χρηματοδότηση συντέλεσαν στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων οι οποίες κατά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου ανήλθαν στο ποσό των 61,5 εκ. ευρώ.
Τέλος θυμίζουμε πως και η Μηχανική στο παρελθόν έχει «κατηγορήσει» το ελληνικό δημόσιο για την καθυστέρηση των πληρωμών του που έχουν δημιουργήσει θέμα ρευστότητας στην εταιρεία.
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr