Το ενδιαφέρον σαφέστατα στρέφεται στις τράπεζες, αλλά και πάλι οι αναλυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για την ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων παρά για την κερδοφορία. Συνολικά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κερδοφορία των εισηγμένων στο δεύτερο τρίμηνο κάπως καλύτερη από αυτή του πρώτου. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο τα κέρδη ήταν υποχωρήσει 71% έναντι του περσινού πρώτου τριμήνου και είχαν διαμορφωθεί στα 414 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τώρα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη περί το 1 δισ. ευρώ στο εξάμηνο. Αυτό σημαίνει πως το δεύτερο τρίμηνο θα δώσει κέρδη λίγο κάτω από 600 εκατ. ευρώ. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν κερδοφορία 1,1 δισ. ευρώ.
Στο πρώτο εξάμηνο θα ενσωματώσουν οι εισηγμένες και την έκτακτη εισφορά για τη χρήση 2009 που αναμένεται να στοιχίσει περί τα 500 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2009 τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών είχαν μειωθεί κατά 46,9% έναντι του 2008 και είχαν κατέλθει στα 2,99 δισ. ευρώ. Επομένως η μείωση των κερδών φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 66%. Αν δεν ήταν η έκτακτη εισφορά πιθανότατα τα κέρδη θα ήταν μειωμένα κατά 50% και πάλι όμως το εξάμηνο θα ήταν σημαντικά χειρότερο έναντι προηγούμενων ετών.
Οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι ούτε για τη συνέχεια, αφού αρκετοί σημειώνουν στις εκθέσεις τους πως μετά τη δημοσίευση θα προχωρήσουν σε καθοδικές αναθεωρήσεις και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.
Γ.Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr