«Μιλάμε με όλους, και μιλάμε για τα πάντα, μέχρι και εταιρεία από την… Αγκόλα μας έχει προσεγγίσει», λέει στέλεχος της ΔΕΠΑ που σημειώνει ότι οι κουβέντες αφορούν σε 5 δισ. κυβικά μέτρα (όσα θα χρειαστεί ο IGB) και πως όπου να’ ναι θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές, καθώς το 2013 δεν είναι και πολύ μακριά.
Που θα αποθηκεύονται όμως αυτές οι ποσότητες στην Ελλάδα ; «Καταρχήν, στη Ρεβυθούσα, αλλά από το 2013 και εφόσον θα έχει κατασκευαστεί το τέρμιναλ του Αστακού μπορούν να κατευθύνονται εκεί. Εναλλακτικά θα μπορούν να αποθηκεύονται στο πλωτό τέρμιναλ φυσικού αερίου που εξετάζει να κάνει η ΔΕΠΑ στα ανοιχτά του Κόλπου της Καβάλας», απαντά ο συνομιλητής μας.
Διπλό το κέρδος για το Κατάρ
Ένας πάντως από τους προμηθευτές που έχει προτείνει προσφάτως στη ΔΕΠΑ να της προμηθεύσει LNG είναι και το Κατάρ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση προς τη ΔΕΠΑ που έχει γίνει σε προφορικό επίπεδο όπως άλλωστε και οι περισσότερες, αφορά στην πώληση 6-7 δισ. κ. μ. προς την κρατική επιχείρηση αερίου, χωρίς να έχουν γίνει συζητήσεις για το τίμημα. Έγινε με το σκεπτικό, λένε στελέχη της πλευράς του Κατάρ, να βρεθεί μια ικανή ποσότητα αερίου για να ξεκινήσει να λειτουργεί ο αγωγός του νοτίου διαδρόμου, μέχρι να τελεσφορήσουν οριστικά οι όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαιτζάν.
Το κέρδος για τους Καταριανούς εφόσον κλείσουν τη συμφωνία θα είναι διπλό : Αφενός θα πουλήσουν LNG, αφετέρου τυχόν υλοποίηση του ITGI, σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί και το τέρμιναλ στον Αστακό. «Διότι, τι να το κάνουμε το τέρμιναλ στον Αστακό, αν δεν γίνει ο Ελληνο-Ιταλικός αγωγός ; Σκοπός μας, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει, είναι ο τερματικός του Αστακού να συνδεθεί με έναν δευτερεύων αγωγό στον ITGI, ώστε να εξάγουμε LNG στην ΝΑ Ευρώπη, και από εκεί στην καρδιά της Ευρώπης», λένε πηγές της κοινοπραξίας που σχεδιάζει την επένδυση στην Αιτωλοακαρνανία.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr