Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να δώσει εξήγηση για αυτά που βλέπει να εκτυλίσσονται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ. Εταιρείες που έχουν ζητήσει προστασία από πιστωτές αποτιμώνται υψηλότερα από εταιρείες που δεν χρωστάνε στις τράπεζες. Εταιρείες με μηδενικές υποχρεώσεις και γεμάτα ταμεία αποτιμώνται χαμηλότερα από τη ρευστότητά τους, ενώ εταιρείες με καλή και με διάρκεια κερδοφορία αποτιμώνται χαμηλότερα από την αξία των μισών ακινήτων που διαθέτουν. Δεκάδες εταιρείες στο ΧΑ διαπραγματεύονται σε εξόφθαλμα χαμηλά επίπεδα αλλά ουδείς ευαισθητοποιείται ή εκλαμβάνει την αποτίμηση ως ευκαιρία.
Δεν λείπουν βέβαια και οι φθηνές αλλά χωρίς όραμα από τον επιχειρηματία ή προοπτικές. Όμως επιχειρήσεις με όνομα, φήμη, πελατεία, επιχειρηματική δραστηριότητα και καλές αντοχές στην κρίση κινδυνεύουν να δουν τις τιμές των μετοχών τους να μηδενίζονται. Η Ειδησεοφωνική Ελλάς αλλά και η ΑS Company διαπραγματεύεται 10 φορές τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η Περσεύς είχε εξαιρετική κερδοφορία το 2009 βγήκε από την επιτήρηση αλλά δεν συγκέντρωσε αγοραστές. Η Moda Bagno έχει σημαντική ακίνητη περιουσία, έδειξε αντοχές παρά την κρίση, αλλά η αποτίμηση είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η Μουζάκης αν και ανήκει σε κλάδο με μεγάλα προβλήματα έχει υψηλή ακίνητη περιουσία. Η Ζάμπα έχει χαμηλή επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχει υποχρεώσεις και έχει ταμειακά διαθέσιμα υψηλότερα από την αποτίμηση. Όμως και οι δύο παραπάνω εταιρείες θα μπορούσαν να είχαν αναζητήσει διεύρυνση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να είχαν βελτιώσει τις προοπτικές τους.
Αρκετούς λόγους μπορεί επίσης να βρει κάποιος και να στηρίξει την άποψη ότι οι Κλωστήρια Ναυπάκτου, Δούρος, Βάρδας, Υάλκο, Νάκας, Μοτοδυναμική, Ιντεάλ, Βογιατζόγλου, Μεβάκο, Μινέρβα, Εκτέρ, Χαϊδεμένος και αρκετές ακόμα που αποτιμώνται κάτω από 10 εκατ. ευρώ αξίζουν καλύτερης τύχης.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr