Πρόκειται για εκείνα τα «ευέλικτα» εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες σε συνθήκες υψηλής ζήτησης, επιτρέποντας την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ παράλληλα αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για την ισορροπία του συστήματος.
Εκτενή αναφορά στο θέμα γίνεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, όπου στην έκθεση του Συμβουλίου του Κράτους (άρθρο 12), αναφέρεται ότι «παρατείνεται για δύο χρόνια , μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2011 – από την 1η-12-2009 που είναι σήμερα- η δυνατότητα του ΔΕΣΜΗΕ να συνάπτει συμβάσεις διαθεσιμότητας ισχύος με νέους αεριοστροβιλικούς σταθμούς παραγωγής ταχείας εκκίνησης, ονομαστικής ισχύος στην άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 150 MW, οι οποίοι θα εντάσσονται μέχρι τότε στο σύστημα».
Αυξάνεται το έσοδο από τα 70.000 στα 100.000 ευρώ
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο δίνει επιπλέον κίνητρο στους επενδυτές να κατασκευάσουν τέτοιες μονάδες, καθώς τους αυξάνει την εγγυημένη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, στα 100.000 ευρώ ανά MW, εφόσον ο σταθμός θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι και την 1η Ιουλίου του 2011. Για σταθμό που θα τεθεί σε λειτουργία στο διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι και 1η Δεκεμβρίου του 2011, το έσοδο αυτό μειώνεται στα 70.000 ευρώ ανά MW διαθέσιμης ισχύος.
Με τις ισχύουσες διατάξεις , το ύψος του εν λόγω εσόδου ανέρχονταν σε 70.000 ευρώ ανά MW εφόσον ο σταθμός είχε λειτουργήσει μέχρι και την 1η Ιουλίου 2009, και μειωνόταν αναλογικά ανά ημέρα για σταθμό που θα λειτουργούσε μέχρι και το τέλος του 2009, έχοντας διαμορφωθεί στα 55.000 ευρώ στην περίπτωση που η έναρξή του γινόταν την 1η Δεκεμβρίου 2009.
Τέτοια άδεια εγκατάστασης για αιχμιακή μονάδα ισχύος 150 μεγαβάτ στους Αγ. Θεοδώρους, έχει ήδη η Aegean Power (του ομίλου Μελισσανίδη), ενώ ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από άλλους ενεργειακούς ομίλους.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr