Πέρα από το αν η έλευση του ΔΝΤ βοηθήσει το ΧΑ και θα κάνει τα spreads να υποχωρήσουν, αναλυτές δείχνουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος, στην οποία αναφέρουν πως πρέπει να δοθεί προσοχή. Η έλευση του ΔΝΤ πιθανότατα θα χειροτερεύσει τα ποσοστά ανεργίας. Ήδη αρχίζει και γίνεται λόγος για απολύσεις στο δημόσιο. Αν απολυθούν 150-250 χιλιάδες τότε ο δείκτης της ανεργίας θα σκαρφαλώσει στα ύψη, η ύφεση θα γίνει πιο βαθιά και βέβαια θα δούμε σταδιακή αύξηση της εγκληματικότητας.
Αναφορικά με τις εισηγμένες και σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς έχουν γίνει χιλιάδες απολύσεις το 2009. Οι επιχειρηματίες βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται προχώρησαν σε κινήσεις μείωσης κόστους. Αυτό έγινε στην προηγούμενη χρήση. Όμως σύμφωνα και με όσα αναφέρουν στις εκθέσεις διοικητικών συμβουλίων αυτή η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2010. Πληροφορίες αναφέρουν πως το 2010 ξεκίνησε με αρκετές απολύσεις για πολλές εισηγμένες.
Κοιτώντας τις εταιρείες του δείκτη της υψηλής, της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης παρατηρούμε πως υπάρχουν και εταιρείες που αύξησαν το προσωπικό τους, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών, όπως η MIG, τα ΕΛΠΕ, η Alpha Bank, η Alapis και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι θέσεις εργασίας που μειώθηκαν στο σύνολο των απασχολούμενων στις 279 εταιρείες του Χ.Α. σύμφωνα με τους αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ υπολογίζονται σε 15.000 επί συνόλου 450.000.
Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης ο αριθμός των απασχολουμένων σε ενοποιημένη βάση είναι μικρότερος κατά 1.392. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν στο δείκτη αυτό κρατικές εταιρείες ενώ λόγω Olympic Air ο αριθμός απασχολούμενου προσωπικού της MIG είναι πολύ αυξημένος. Αν εξαιρεθεί η MIG, στις 19 εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 6.930, μια μείωση είναι της τάξης του 2,67%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και σε σύνολο 32 ομίλων το 2009 εργάστηκαν 1.916 άτομα λιγότερα. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση σε σύνολο 79 εταιρειών έχουν χαθεί 2.875 θέσεις εργασίας. Σε ποσοστιαία βάση αν και το σύνολο των εργαζομένων στη μικρή κεφαλαιοποίηση δεν ξεπερνά τους 43.000, χάθηκαν περισσότερες θέσεις σε σύγκριση με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 275.000 εργαζόμενοι. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση χάθηκε το 0,5% των θέσεων εργασίας, στη μεσαία το 1,915% και στη μικρή το 6,31%. Στη μεσαία λιγότερες κατά 18% είναι οι θέσεις εργασίας στην Μπάμπης Βωβός, ενώ στη Frigoglass το προσωπικό που εργάστηκε το 2009 ήταν λιγότερο κατά 25% έναντι του 2008. Στη μικρή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εμφανίζουν οι εταιρείες Μουζάκης, Moda Bagno, Inform Λύκος, Pasal, Sato, Nexans, Βογιατζόγλου, Δομική Κρήτης, Reds, Καρδασιλάρης κ.ά.
Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις εταιρείες της υψηλής, της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης στη στήλη σχετικά αρχεία.
Γ. Κατικάς
- apoliseis.xls (237 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr