Η τριπλή αυτή επένδυση μεγάλης κλίμακας που αποκάλυψε πρώτο το «R» («Αραβικά κεφάλαια και στην ενέργεια, 2/3/2010) θα γίνει στο λιμάνι του Αστακού (ΒΙΠΕ), θα είναι συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ και σε αυτήν θα συμμετάσχουν και μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι (μεταξύ των άλλων ΕΛΠΕ, ΑΚΤΩΡ).
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη δημιουργία ενός μεγάλου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG- μια δεύτερη Ρεβυθούσα στην ουσία- που θα τροφοδοτείται με καύσιμο από το αραβικό εμιράτο, μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, καθώς επίσης και εγκαταστάσεις παραγωγής βιοκαυσίμων από άλγη, τα γνωστά μας φύκια. Τα φύκια θεωρούνται διεθνώς τα πιο αποδοτικά πλέον ενεργειακά φυτά, αφού τέσσερα στρέμματα άλγης αποδίδουν 10.000- 15.000 γαλόνια καυσίμου, όταν αντίστοιχος αριθμός στρεμμάτων φοινικέλαιου αποδίδουν 635 γαλόνια, και της σόγιας μόλις 20 γαλόνια !
Η καλλιέργεια των φυκιών θα γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις με συστηματική χορήγηση ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) απ’ όπου θα παράγονται έλαια, τα οποία εξασφαλίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Η ανακοίνωση της επένδυσης έγινε χθες από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, και ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Κατάρ (που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου αερίου στον κόσμο) του υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη, όπου και έγινε η αρχική συμφωνία. Μέσω των επενδύσεων αυτών υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή του Αστακού 1.500 θέσεις μόνιμης απασχόλησης.
Τερματικός σταθμός για εξαγωγή αερίου στη Δύση μέσω του ITGI
Το σκεπτικό της δημιουργίας τερματικού σταθμού LNG στη Δυτική Ελλάδα, δεν είναι να καλύψει μόνο τις ανάγκες σε υγροποιημένο αέριο του ελληνικού χώρου, αλλά να εξάγει το αραβικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, το σχέδιο προβλέπει να συνδεθεί ο εν λόγω τερματικός μέσω ενός αγωγού με τον Ελληνο-Τουρκο-Ιταλικό αγωγό (ITGI), ο οποίος αρχικά προοριζόταν να μεταφέρει στις αγορές της Δύσης αέριο της Κασπίας. Στόχος των επενδυτών είναι δια μέσω του ITGI να μεταφέρεται στην Ευρώπη και αέριο του Κατάρ.
Καύσιμα από φύκια
Εξαιρετικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η προοπτική δημιουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια, τα οποία αν καλλιεργηθούν σε ειδικούς βιοαντιδραστήρες, με συστηματική χορήγηση διοξειδίου του άνθρακα (CO2), επιτυγχάνουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Τα φύκια ανήκουν στα λεγόμενα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς και αποτελούν πλέον παγκοσμίως τα πιο αποδοτικά ενεργειακά φυτά. Συγκρινόμενη με τα συμβατικά ενεργειακά φυτά, (π.χ. σόγια ελαιοκράμβη, ζαχαροκάλαμο), η άλγη αποδίδει χιλιάδες φορές περισσότερα γαλόνια.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο κ. Παμπούκης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κατάρ Αμπντουλάχ Μπιν Χαμάντ Αλ Ατιγιάχ συμφωνήθηκε η στήριξη των δύο κυβερνήσεων, ενόψει της διαδικασίας αδειοδότησης του όλου έργου, υπό την επίβλεψη της υπ. Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, που θα επισκεφτεί σύντομα το εμιράτο. Στο κλείσιμο της συμφωνίας συνέβαλε και ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός Περιβάλλοντος Ι. Μανιάτης όπου σε πρόσφατο ταξίδι του στο Αμπου Ντάμπι (Παγκόσμιας Συνδιάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη) είχε συναντηθεί με τον υπ. Ενέργειας του Κατάρ.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr