Για το σύνολο της χρήσης οι εισηγμένες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αναμένεται να εμφανίσουν καθαρή κερδοφορία 6 δισ. ευρώ με το τέταρτο τρίμηνο να δίνει κέρδη 1,01 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το 2008 η συνολική κερδοφορία των εταιρειών διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 6 δισ. ευρώ με το τέταρτο τρίμηνο λόγω των επεισοδίων που έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας να δίνει ζημιές 1,2 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις εκτιμάται πως αυτές θα μειωθούν κατά 14,1% και στα 76,35 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA θα καταγράψουν αύξηση 9%. Σημαντική ωστόσο θα είναι η συνεισφορά των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ στα EBITDA των εισηγμένων.
Η παρουσία έκτακτων είναι σημαντική ειδικά στον χρηματοοικονομικό κλάδου όπου η παρουσία υπεραξιών από τα κέρδη στην αγορά ομολόγων κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα εξομοιωθεί με τις αυξημένες προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει η Πήγασος. Έκτακτα αναμένονται και από την φορολόγηση ανέλεγκτων χρήσεων, την αύξηση των επισφαλειών ως ποσοστό του εμπορικού τζίρου και την εισφορά που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο στις εταιρείες με κερδοφορία άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Το βλέμμα στρέφεται στα ποιοτικά δεδομένα της χρήσης όπως οι θετικές ταμειακές ροές, το ανεκτέλεστο εργασιών, στην φερεγγυότητα των εταιρειών και την αποδοτικότητα των κεφαλαίων, σημειώνουν οι αναλυτές της Πήγασος. Για τα μερίσματα κρατούν μικρό καλάθι αφού η πιθανότητα υπολογισμού των μερισμάτων στην φορολογική κλίμακα θα βάλει σε σκέψεις αρκετές διοικήσεις εταιρειών περιορίζοντας το μέγεθος του μερίσματος. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες αφού η ύπαρξη της κρατικής ενίσχυσης -ακόμα- στα κεφάλαια τους δεν αφήνει περιθώρια για την διανομή μερισμάτων σε μετρητά πλην των περιπτώσεων της Marfin Popular και της Τράπεζας Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αυτά κινούνται εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που δημοσίευσαν οι οίκοι μικρές μεταβολές έγιναν στις εκτιμήσεις των κερδών των Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου. Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Marfin Popular Bank, η πρώτη ανάγνωση δείχνει πως ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ των Ελληνικών Πετρελαίων η καθαρή κερδοφορία και το συνολικά μέρισμα συνάντησαν τις εκτιμήσεις. Κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκε και η κερδοφορία εξαμήνου της Jumbo. Η Φουρλής έδειξε πως μέσα στην κρίση μπορεί να βγάλει καλά αποτελέσματα και να ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της, αλλά οι αναλυτές περιμένουν βαθύτερη ύφεση και μείωσαν τις εκτιμήσεις τους. Εξεπλάγησαν θετικά από τις ταμειακές ροές που μείωσαν το δανεισμό, ενώ τα κέρδη αν εξαιρεθεί η επιβάρυνση από την έκτακτη φορολογία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων. Διευρυμένες ζημιές εμφάνισε η Emporiki Bank, η οποία προχωρά και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε δημόσια πρόταση και έξοδο της μετοχής από το ταμπλό. Ο ΟΤΕ επηρεάστηκε τόσο από την κρίση όσο και από την έκτακτη εισφορά και εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 400 εκατ. ευρώ. Στις εταιρείες ακινήτων σημαντική μείωση κερδοφορίας κατέγραψε η Trastor και η Alpha Αστικά Ακίνητα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη των MIG Real Estate και Eurobank Properties. Η τελευταία θα πρέπει να σημειωθεί διαθέτει υψηλή ρευστότητα και χαμηλές υποχρεώσεις. Αναφορικά με τις μικρότερες εταιρείες, η Πλαίσιο διατήρησε την κερδοφορία της αλλά ήταν βελτιωμένη από έκτακτα κέρδη και η Ιονική Ξενοδοχειακή παρουσίασε σημαντικά μειωμένη κερδοφορία.
Εξαιρετικά αποτελέσματα εμφάνισε η Revoil. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,04 εκατ. ευρώ από 1,45 εκατ. ευρώ. Η Νάκας αύξησε τα κέρδη της στο εξάμηνο, ενώ σημαντικές ζημιές εμφάνισε η Ηλεκτρονική στο δικό της εξάμηνο.
Η προθεσμία δημοσίευσης αποτελεσμάτων λήγει στο τέλος Μαρτίου. Στις 4/3 δημοσιεύει αποτελέσματα η Motor Oil, στις 8/3 η ΕΧΑΕ, στις 11/3 η S&B, στις 12/3 η Frigoglass, στις 18/3 η Τιτάν και η Εθνική Τράπεζα, στις 22/3 Σαράντης και ΟΠΑΠ και στις 23/3 ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και ΑΤΕ Bank.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr