Οι δύο χώρες υπέγραψαν την Παρασκευή μνημόνια συνεργασίας, παρουσία των δύο προέδρων τους, Παρβάνοφ και Αλίγιεφ, που αφορούν στην κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας της βαλκανικής χώρας με 1 δισ. κυβικά μέτρα αζερικού αερίου το χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει να απεξαρτηθεί από τη μοναδική πηγή τροφοδοσίας της, τη Ρωσία.
Αζερμπαϊτζάν: «Παίζει» σε πολλά ταμπλό
Τα μνημόνια αυτά ωστόσο θεωρούνται και ως μέρος της έναρξης των προσπαθειών για την έναρξη του πολυθρύλητου αγωγού Nabucco, αφού μέρος των ποσοτήτων που απαιτούνται για την τροφοδοσία του θα προέλθουν από το Αζερμπαϊτζάν, και συγκεκριμένα από το κοίτασμα Sach Deniz II. Η εκμετάλλευσή του αναμένεται να δώσει 8 - 10 δισ. κ.μ. ετησίως, αλλά η έναρξή της ακόμη αργεί πολύ, διότι εξαρτάται από τις συμφωνίες που θα κλείσει τελικώς η χώρα με τους υποψήφιους αγοραστές, που σημειωτέον είναι πολλοί (ρωσική Gazprom, κοινοπραξία Nabucco, κοινοπραξία Τουρκο - Ελληνο - Ιταλικού, κ.ά.).
Μέχρι τότε, έως ότου δηλαδή αποκρυσταλλωθεί η εικόνα, το Αζερμπαϊτζάν θα «υπόσχεται» αέριο σε όλους. Συμφωνία με τους Αζέρους για το κοίτασμα Sach Deniz II έχουν συνάψει η ρωσική Gazprom, ενώ σε συζητήσεις μαζί τους βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια η κοινοπραξία που θα αναλάβει να υλοποιήσει τον Ελληνο-Τουρκο-Ιταλικό αγωγό (TGI) χωρίς μέχρι σήμερα αποτέλεσμα. Επίσης, όπως ακριβώς έκαναν οι Βούλγαροι, έτσι και η ελληνική ΔΕΠΑ έχει συνάψει συμφωνία εδώ και δύο χρόνια με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια με 1 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες της εγχώριας αγοράς.
Τρεις ομάδες προβλημάτων
Oπως πάντως δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Αλίγιεφ υπάρχουν τρεις ομάδες άλυτων προβλημάτων σχετικά με το Nabucco (που οι περισσότερες εκτιμήσεις τον θέλουν να λειτουργεί το 2015-2016). Η πρώτη ομάδα, αφορά στην ασφάλεια του εφοδιασμού του με αέριο. Ακόμη και αν επέλθει οριστική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, θα χρειαστούν κι άλλοι προμηθευτές για να γεμίσει ο αγωγός, δεδομένου ότι θα έχει χωρητικότητα 31 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Πιθανές επιλογές είναι η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Τουρκμενιστάν.
Η δεύτερη ομάδα προβλημάτων για τον Nabucco, έχει να κάνει με τη διαμετακόμιση του αερίου, ενώ η τρίτη ομάδα, αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον ηγέτη του Αζερμπιατζάν, κάποια κονδύλια έχουν διατεθεί, ωστόσο το έργο απαιτεί πολύ περισσότερα κεφάλαια.
«Ενώ, έχουν ήδη εντοπιστεί οι πηγές του αερίου που θα μεταφέρεται δια μέσω του Nabucco - δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος-, παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με την ακριβή διαδρομή του. Αλλά κυρίως παραμένει άγνωστο ποιοι θα είναι οι επενδυτές των απαιτούμενων σημαντικών κεφαλαίων για την κατασκευή του».
Ο αγωγός Nabucco, θα έχει συνολικό μήκος 3.300 χιλιομέτρων, και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αέριο από την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα.
Συμφωνία Σλοβενίας - Ρωσίας για South Stream
Εξέλιξη μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε και στο άλλο μέτωπο, αμιγώς ρωσικού ενδιαφέροντος, αυτό του South Stream. Τον αγωγό που η Μόσχα φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία το 2013, νωρίτερα δηλαδή χρονικά απ ότι οι ανταγωνιστές της τον Nabucco, με στόχο να προμηθεύει ετησίως την Ευρωπαϊκή Ένωση με 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Τα οφέλη για τη Μόσχα είναι έτσι και θα αυξηθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές, ενώ και θα παρακαμφθεί η Ουκρανία, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» της ρωσικής ενεργειακής διπλωματίας.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή η Σλοβενία υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία για να συμμετάσχει στο σχέδιο του South Stream, στη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαρούτ Παχόρ, στο Νόβο Ογκάρεβο, έξω από τη Μόσχα.
Στο σχέδιο του South Stream, που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας η Gazprom μαζί με την ι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr