Πληροφορίες που έχουν δει σήμερα το φως της δημοσιότητας εμπλουτίζουν τη λίστα με τις έκτακτες εισφορές. Εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να κληθούν να πληρώσουν και οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία ύψους -σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες- 500-600 χιλιάδων ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, είναι πλέον σε θέση να εντοπίσει το ποιοι έχουν αυτού περιουσία αυτού του ύψους μέσα από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Εφόσον τελικώς υιοθετηθεί η πρόταση, η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, θα υπολογιστεί με βάση την αξία των ακινήτων την 1η Ιανουαρίου 2009.
Για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, ως βάση υπολογισμού αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη του 2008 τα οποία έχουν ήδη δηλωθεί στις εφορίες. Τα κέρδη του 2009 θα γίνουν γνωστά στις φορολογικές αρχές την άνοιξη του 2009 κάτι που σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των ποσών. Από τις έκτακτες εισφορές -αλλά και την κατάργηση του μέσου της απόσυρσης- η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα μοιραστεί σε δύο προϋπολογισμούς: του 2009 και του 2010.
Οι δικαιούχοι ενδέχεται να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια. Στη λίστα, θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όσοι εισπράττουν την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ, άτομα με προβλήματα αναπηρίας, άνεργοι εγεγγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και μακροχρόνια άνεργοι. Το ποσό που θα εισπράξουν σε δύο δόσεις (η πρώτη τον Δεκέμβριο) αναμένεται να κυμανθεί από τα 300 έως τα 1300 ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα, θα τα πάρουν οι οικογένειες με τα τέσσερα παιδιά ενώ τα λιγότερα, οι αγρότες οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου (αναδρομικά) θα πάρουν και αύξηση στη σύνταξή τους κατά 30%.
Χθές το 'R' έγραφε :
"Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων καταλήγει η κυβέρνηση. Αυτό προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου θα ανακοινωθούν ενδεχομένως και αύριο ενώ βάση υπολογισμού για την εισφορά θα είναι τα κέρδη του 2008. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη δήλωση του προέδρου του Δ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ ανέφερε: «Η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», προσθέτωντας ότι «το κλειδί για να βγούμε πραγματικά από το οικονομικό αδιέξοδο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω από όλα η ανάπτυξη».
Νωρίτερα το «R» μετέδιδε ότι το δρόμο για τη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (5 Νοεμβρίου) θα έχει πάρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, ενώ το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ως τις 20 Νοεμβρίου. Βασικό στόχο για το 2010 αποτελεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% του ΑΕΠ, από 12,5% περίπου φέτος, αύξηση εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ και μείωση δαπανών κατά 4 - 5 δισ. ευρώ.Τον προϋπολογισμό του 2010 θα συνοδεύσουν αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, καθώς και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών, μάλλον θα έχει να κάνει με τα αποτελέσματα του 2009, αν και υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο και για τα αποτελέσματα του 2008.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά αναμένεται από 1 Ιανουαρίου 2010, αύξηση η οποία υπολογίζεται να φέρει έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Η αύξηση της τελικής τιμής της βενζίνης θα φέρει έσοδα 850 εκατ. ευρώ και η ίδια αύξηση στα τσιγάρα άλλα 350 εκατ. ευρώ.
Σημ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr