Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2009, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2008,η ποσοστιαία μείωση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών ήταν 18,4% (από 8.624 εκατ. ευρώ σε 7.033 εκατ. ευρώ) και των εισαγωγών 31,3% (από 31.493 εκατ. ευρώ σε 21.642 εκατ. ευρώ).
Η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν η αξία των εμπορικών συναλλαγών υπολογιστεί στο υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ αμερικάνικο νόμισμα και συγκεκριμένα 29% για τις εξαγωγές και 40,2% για τις εισαγωγές. Μάλιστα, πολλοί στην αγορά βλέπουν το ευρώ να συνεχίζει την ανοδική πορεία του με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα διασπάσει εύκολα το φράγμα του 1,50 δολαρίου τις προσεχείς εβδομάδες, διευρύνοντας την πτώση του δολαρίου από τον περσινό Οκτώβριο, από όταν και το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι του ευρώ κατά 17%.
«Η ανισορροπία στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, προσθέτει πίεση και προκαλεί πλήγματα στις ελληνικές εξαγωγές, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, επηρεάζοντας συνολικά και την οικονομία της Ευρωζώνης», δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις και την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού στις διεθνείς χρηματαγορές. Eχοντας υπόψη το πρόβλημα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, και δεδομένης και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, τα ελληνικά προϊόντα, μαζί με τα αντίστοιχα των χωρών μελών της ευρωζώνης, γίνονται ακριβότερα σε χώρες όπου χρησιμοποιούν το δολάριο για τις διεθνείς συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα η ζήτησή τους να μειώνεται, και κατά συνέπεια να μειώνεται και ο όγκος και η αξία των εξαγωγών της χώρας. Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη, «την κατάσταση δυσχεραίνουν τόσο η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα, αλλά συναλλάσσονται με το δολάριο όπως, για παράδειγμα, η Τουρκία».
Οι ευνοημένοι του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου φαίνεται να είναι μόνο οι εταιρείες που «μοιράζουν» την παραγωγή τους και σε άλλες χώρες, αποδίδοντας μέρος του κόστους τους σε δολάρια. Σε συνδυασμό με το «κλείσιμο» των συμβολαίων σε παρελθόντα χρόνο, η ανοδος του ευρώ δεν φαίνεται να επηρεάζει αμεσα τις εξαγωγές των εν λόγω εταιρειών, σημειώνει στέλεχος βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας. Κι ενώ στην αγορά ακούγονται «φωνές» που επισημαίνουν την κάμψη του πληθωρισμού, μετά την εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας και τις μειωμένες τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση ή και στην κάμψη του πληθωρισμού, δημιουργούνται ανισορροπίες στην αγορά. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κλάδος της ναυτιλίας της χώρας μας, και ιδιαίτερα με το εμπόριο αγαθών για τα οποία οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε δολάρια. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες «βλέπουν» μέρα με τη μέρα τα κεφάλαια και τα έσοδα τους να μειώνονται επηρεασμένα από την πτώση του δολαρίου, θέτοντας νέο «φρένο» στις προσπάθειες ανάκαμψης του κλάδου.
Ο μοναδικός «χαμένος» από την ανοδο του ευρώ δεν είναι μόνο οι εξαγωγές της χώρας μας, αλλά και ο τουρισμός, ο οποίος αποφέρει εισοδήματα σε μεγάλο «πυλώνα» της ελληνικής παραγωγικής τάξης. Στις μεγάλες απώλειες που έχει καταγράψει ο τουρισμός της χώρας από την αρχή του έτους, έρχεται να προστεθεί και η μείωση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με χώρες που δεν διαθέτουν ως κύριο νόμισμα τους το ευρώ. Τουρίστες από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, Αυστραλία και άλλες χώρες παγκοσμίως επιλέγουν προορισμούς είναι και φθηνότεροι, αλλά και δεν θα επηρεάσουν τις ανάγκες συναλλάγματος τους. Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιώργος Δρακόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η άνοδος του ευρώ «έδιωξε» Βρετανούς και Ρώσους τουρίστες, ενώ οι πρώτοι εξ αυτών προτίμησαν τη γειτονική Τουρκία από τις αρχές του έτους. Η πτώση του ρουβλίου κατά 30% σε σχέση με το ευρώ, οδήγησε σχεδόν κατά 50% λιγότερους Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας, προσθέτει ο κ. Δρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το μόνο που απομένει είναι το «έξυπνο» ma
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr