''Το σύνολο των πόρων του ΕΣΠΑ που είναι διαθέσιμοι για έργα στον τομέα της ενέργειας είναι 823 εκ. ευρώ,'' αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.
Και συνεχίζει με τη φράση ότι ''η εξειδίκευση των πόρων σε δράσεις στον τομέα υπερκαλύπτει ήδη το ποσό αυτό, αφού ανέρχεται σε 1,12 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι πόροι για την εξοικονόμηση ενέργειας στοιν κτιριακό τομέα, (400 εκ. ευρώ)''. Αν δηλαδή συνυπολογισθούν και τα 400 εκ. ευρώ των κτιρίων, μιλάμε για μια "τρύπα" ύψους 700 εκ. ευρώ, αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σημείωμα υπογράφεται από τους προϊσταμένους της διαχειριστικής αρχής και της ειδικής υπηρεσίας του τέως υπ. Ανάπτυξης που είχαν τοποθετηθεί στη θέση αυτή από την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.
Εξετάζουν την επιστροφή του ΦΠΑ ...
Η ενημέρωση έγινε από τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη και τον Ι. Μανιάτη υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, και στις συναντήσεις παρέστησαν εκπρόσωποι της αγοράς και παραγωγικών φορέων όπως ΤΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, WWF Hellas, κ.ά.
Ειδικά στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας (στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για τα κτίρια), βρέθηκαν να έχουν δεσμευθεί μόνο 49,7 εκ. ευρώ, τα οποία μάλιστα έχουν ήδη διατεθεί για το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών. Επιπλέον ''αναζητούνται'' περί τα 45 εκ. ευρώ της κρατικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ''Εξοικονομώ'' που τρέχει ήδη και αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους της χώρας.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής εξετάζουν εναλλακτικές και πιο ''οικονομικές'' λύσεις, προκειμένου να τρέξει η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ακόμη και με μεμονωμένα μέτρα.
Τέτοια, για παράδειγμα μπορεί να είναι, η επιστροφή του ΦΠΑ 19% για αγορά θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων, η καθιέρωση φορολογικών κινήτρων, κλπ.
«Παγώνει»
Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα ''Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον'' που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση, φαίνεται να ''παγώνει'' για αρκετό καιρό. Aλλωστε, όπως λένε πηγές των συναρμόδιων υπουργείων, ακόμη και αν υπήρχαν τα κονδύλια, η 1η Νοεμβρίου που είχε οριστεί από την ηγεσία του παλαιού υπ. Ανάπτυξης ως ημερομηνία έναρξής του αποδεικνύεται πως ήταν μια ''φούσκα''. Κι αυτό διότι εκτός από την νομοθετική ρύθμιση και την εν συνεχεία δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, το πρόγραμμα απαιτούσε την έκδοση 4-5 υπουργικών αποφάσεων, καθώς και τη δημιουργία infodesk για την εξυπηρέτηση των δικαιουχων, που σημαίνει ότι χρειάζονταν το λιγότερο 4-5 μήνες μέχρι να μπορέσει να εφαρμοσθεί.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr