Οι απώλειες της Παρασκευής στο Χ.Α. συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα με τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα των Citigroup και General Electric. Είχαν προηγηθεί τα μεγέθη των Goldman Sachs και Citigroup χθες, που προβλημάτισαν τους επενδυτές, δίδοντας την εντύπωση ότι οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν συνέλθει ακόμα από το σοκ.
Στην Ελλάδα, οι τραπεζίτες και οι ξένοι θεσμικοί είναι προβληματισμένοι ως προς το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, το γύρο της αγοράς έκαναν την Παρασκευή φήμες ότι επίκειται ανακοίνωση από την Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 500 - 600 εκατ. ευρώ. Η μετοχή κατέγραψε σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις μετοχές του 20άρη και των μεγάλων τραπεζών, σε ποσοστό 6,43%, στα 13,10 ευρώ και όγκο 2,316 εκατ. τεμαχίων.
Έντονες μεν, χαμηλότερες δε, ήταν οι πιέσεις στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές: ΕΤΕ 3,56%, στα 26,80 ευρώ με 4,3 εκατ. τεμάχια, Marfin Popular 3,52 ευρώ, στα 3,29 ευρώ, ΑΤΕ 3,40%, στα 1,99 ευρώ, Πειραιώς 2,65%, στα 12,85 ευρώ, Κύπρου 2,46% και Eurobank, μόλις 0,59%. Πολλοί χρηματιστές θεωρούν πάντως ότι το momentum παραμένει ανοδικό, παρά το γεγονός ότι σήμερα κατοχυρώθηκαν κέρδη. Απώλειες 4,545 για το Μυτιληναίο, 4,49% για τη Βιοχάλκο, 3,27% για τη ΔΕΗ, 2,63% για τα ΕΛΠΕ και 2,51% για τον ΟΠΑΠ. Οι συναλλαγές ήταν εντυπωσιακές, στα 425 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 63,1 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, η πλειονότητα υποχώρησε, 156, έναντι 54 ανοδικές και 91 αμετάβλητες.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο που θέτουν οι 3.000 μονάδες τερματίζοντας την κίνηση του στις 2.932 μονάδες που είναι και το υψηλό τρέχοντος έτους. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες βρίσκονται σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, φθάνοντας κάποια στιγμή και σε τοπική υπερβολή, ακόμα και σε εβδομαδιαία διαγράμματα. Ακόμα τα σήματα αγορών διατηρούνται και η βασική στήριξη που ορίζεται από την πλαγιοανοδική γραμμή έχει μετατοπιστεί στις 2.630 μονάδες. Από ότι φαίνεται οι 3.000 μονάδες θα απαιτήσουν κάποιο σχηματισμό για να κατακτηθούν αφού η αγορά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας έδειξε περισσότερο διατεθειμένη να αποφορτίσει την υπεραγορασμένη εικόνα παρά να κινηθεί ανοδικά.
Με την διόρθωση λοιπόν να έχει τον πρώτο λόγο στα σενάρια κίνησης της επόμενης εβδομάδας εκτιμούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο η αγορά θα αποφορτίσει την εικόνα της ανόδου θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για την συνέχεια. Βασική ένδειξη θα αποτελέσει ο συναλλακτικός όγκος ο οποίος σε καμιά περίπτωση -και για όσο οι τζίροι κινούνται πάνω από τα 300 εκ. ευρώ- δεν δείχνει να έχει κορεστεί σε επίπεδο προσφοράς. Σημείο αναφοράς οι 2.630 μονάδες οπού το ανοδικό σενάριο θα τεθεί σε αμφισβήτηση και διάσπαση της περιοχή αυτής ενδεχομένως να σημάνει και την αποχώρηση γρήγορων παικτών από την αγορά. Ωστόσο αυτό παραμένει επί του παρόντος μια ακραία εκδοχή διόρθωσης που θα απαιτήσει ανάλογη εικόνα και στις διεθνείς αγορές και ένα μίγμα περισσότερων απαισιόδοξων ειδήσεων. Το ζητούμενο της επόμενης εβδομάδας ανεξάρτητα από την τάση είναι τα αντανακλαστικά των μικρών χαρτιών και αν η ρευστότητα που κατοχυρώνεται αναζητήσει την τύχη της σε μικρότερες αλλά πιο ευέλικτες ιδέες».
Το εβδομαδιαίο σχόλιο της Πήγασος
Με εβδομαδιαία άνοδο 2,79% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή στις 2.830,01 μονάδες με αυξημένες μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά 47% που κινήθηκαν κοντά στα 397 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 270 εκ. ευρώ της προηγούμενης ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 4,418 εκ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία αυξάνοντας τις συνολικές εισροές στα 96,7 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους. Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Τα μεγέθη κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σε καλύτερους ρυθμούς από τα αναμενόμενα δίνοντας εκ νέου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr