Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν αποσαφηνισθεί ακόμη οι προθέσεις της κυβέρνησης για το αν θα κάνει αποδεκτή την παραίτησή του ή αν θα του ζητήσει να παραμείνει στην θέση του μέχρι το πέρας της θητείας του, που λήγει στις 30 Ιανουαρίου του 2010. Κύκλοι της επιχείρησης θεωρούσαν πάντως ότι θα έχει την τύχη του προέδρου της Αγροτικής (Δ. Μηλιάκου) και του προέδρου του ΟΠΑΠ (Δ. Χατζηεμμανουήλ) που επίσης έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της κυβέρνησης. Το γεγονός μάλιστα ότι αποποιείται του δικαιώματός του να εισπράξει αποζημίωση, εκτιμάται ότι βοηθά περαιτέρω την κυβέρνηση να κάνει άμεσα αποδεκτό το αίτημά του.
Τα χαρακτηριστικά του διαδόχου του
Αν και είναι νωρίς για ονόματα, εντούτοις η δεδηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για μια πιο ''πράσινη'' ΔΕΗ, που να ποντάρει δηλαδή περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να κρίνει και το προφίλ του διαδόχου του κ. Αθανασόπουλου. Το όνομα που θα τον διαδεχθεί θα κληθεί να προσδώσει στη ΔΕΗ ένα πιο "πράσινο" χαρακτήρα, επιταχύνοντας τη κατασκευή δικτύων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε αιολικά, και την προκήρυξη διαγωνισμών για νέες μονάδες λιγνίτη καθαρής τεχνολογίας. Την ίδια τύχη με τον κ. Αθανασόπουλο, εκτιμάται ότι θα έχει, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πρόδρομος Ευθύμογλου, ενώ για τους 8 γενικούς διευθυντές μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα μόνο για μεμονωμένες περιπτώσεις που κατά καιρούς είχαν ταυτιστεί με τις επιλογές του προέδρου της.
Το ζήτημα των μπόνους
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2009, το Δ.Σ. της ΔΕΗ, κατόπιν εισήγησης του ίδιου του κ. Αθανασόπουλου, είχε εγκρίνει μείωση των αποδοχών του στο 40% του μισθού που ελάμβανε το 2008, ενώ το υπόλοιπο 60% είχε συνδεθεί με συγκεκριμένους στόχους. Είχαν συγκεκριμένα τεθεί τρεις στόχοι για το 2009, με την επίτευξη καθενός εξ αυτών να αντιστοιχεί στο 20% των ετησίων αποδοχών του προέδρου της ΔΕΗ. Σχετίζονταν, αφενός με την επίτευξη αισθητής κερδοφορίας για το 2009, και αφετέρου με την εξοικονόμηση 90 εκατ. ευρώ μέσω των ελέγξιμων δαπανών της ΔΕΗ, καθώς και με την υπογραφή συμβάσεων, πάντα εντός του έτους, για την ανάθεση έργων κατασκευής μονάδων παραγωγής ισχύος 2.400 MW. Εκ των τριών, έχει επιτευχθεί μόνο ο πρώτος, για την κερδοφορία της ΔΕΗ.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr